Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Tandartsingreep verhoogt kans op beroerte

Nieuws - 19 okt. 2010

Tandartsingreep verhoogt kans op beroerte

19 oktober 2010

Ann Intern Med October 19, 2010 153:I-45.

Sommige tandartsbehandelingen, zoals het trekken van tanden, verhogen tijdelijk het risico op een beroerte of hartaanval. Dat blijkt uit onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Onderzoekers hebben medische gegevens van ruim 32 duizend mensen onderzocht die een hartaanval of beroerte hebben gehad. Daarna hebben ze gekeken of deze mensen ook een ingreep bij de tandarts hebben ondergaan.

Hieruit bleek dat 650 mensen een beroerte hadden gehad en 525 een hartaanval. Meer dan de helft van de gevallen kwam voor bij vrouwen en 30 procent bij mensen jonger dan dertig jaar.

De kans op een hartaanval of beroerte was in de eerste vier weken na de behandeling het grootst. Na zes maanden was het risico op hartproblemen weer zoals normaal.

Mondhygiëne


Volgens de onderzoekers moeten patiënten zich niet te veel zorgen maken. Ze moeten vooral zorgen voor een goede mondhygiëne en geen tandartsbehandelingen overslaan. De risico's van een behandeling wegen niet op tegen de voordelen op lange termijn.

Het onderzoek is gepubliceerd in Annals Of Internal Medicine.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: