Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe richtlijn voor de behandeling van onstabiele angina en NSTEMI

Nieuws - 1 apr. 2011

De richtlijn is tot stand gekomen door een "task force" van de American College of Cardiology Foundation/American Heart Association (ACCF/AHA) en is een update van de richtlijn uit 2007. De richtlijn geeft een aantal aanbevelingen, waaronder de
timing, duur en gebruik van duale antitrombotische therapie, en tripel antitrombotische therapie in hoogrisicopatiënten. Een belangrijke wijziging is dat de auteurs aangeven dat een ander thienopyridine, genaamd prasugrel (Effient, Eli Lilly/Daiichi Sankyo) nu beschikbaar is naast clopidogrel (Plavix, Bristol-Myers Squibb/Sanofi-Aventis). Ook wordt de behandeling van speciale groepen zoals patienten met chronische nierziekten en diabetes in de richtlijn duidelijker besproken.
Daarnaast maken de auteurs aanbevelingen ten aanzien van het gebruik van GP IIb/IIIa receptorantagonisten, de toepassing van bij interventies bij verschillende stadia van nierfunctieverlies, en het adequaat gebruik maken van contrastmiddelen bij angiografie.

Klik op onderstaande link om de richtlijn te downloaden.

Wright RS, Anderson JL, Adams CD, et al. 2011 ACCF/AHA focused up)date of the guidelines for the management of patients with unstable angina/non-ST-elevation myocardial infarction (updating the 2007 guideline). J Am Coll Cardiol 2011; DOI: 10.1016/j.jacc.2011.02.009. Available at: http://content.onlinejacc.org.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: