Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

VBWG Jaarprijs 2011

Nieuws - 13 okt. 2011

De VBWG Jaarprijs 2011


De Vasculaire Biologie Jaarprijs 2011 voor de meest onderscheidende Nederlandse publicatie op het gebied van de vasculaire geneeskunde werd tijdens het NVVC Najaarscongres op 6 oktober jl. uitgereikt. De VBWG jaarprijs is een initiatief van de stichting VBWG, mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning van Pfizer.

Dit jaar werden 13 publicaties ingezonden om mee te dingen naar de VBWG jaarprijs. Het niveau van de inzendingen was erg hoog, met publicaties in toonaangevende tijdschriften. Uit de inzendingen koos de jury unaniem de volgende winnaars:

1e prijs: Menno Vergeer (AMC, Amsterdam)
voor zijn publicatie in N Engl J Med:
Genetic Variant of the Scavenger Receptor BI in Humans

 

2e prijs: Mark Lobatto (AMC, Amsterdam)
voor zijn publicatie in Mol Pharm:
Multimodal Clinical Imaging To Longitudinally Assess a Nanomedical Anti-Inflammatory Treatment in Experimental Atherosclerosis

3e prijs: Rinke Stienstra (UMC St Radboud, Nijmegen)
voor zijn publicatie in Cell Metab:
The Inflammasome-Mediated Caspase-1 Activation Controls Adipocyte Differentiation and Insulin Sensitivity


Lees hier hun winnende publicaties en bekijk de presentaties die zij hielden bij de uitreiking
Read more

De winnaar van de eerste prijs, Menno Vergeer, wordt gefeliciteerd door Martin Schalij, voorzitter NVVC. Links Rinke Stienstra, de winnaar van de 3e prijs. Mark Lobatto (2e prijs) was niet aanwezig.

 

De Vasculaire Biologie Jaarprijs wordt toegekend aan de eerste auteur van de meest onderscheidende publicatie op het gebied van de vasculaire geneeskunde. De inzendingen zijn afkomstig vanuit alle vasculaire aandachtsgebieden zoals atherosclerose, vetstofwisselingsstoornissen, metabole stoornissen, endotheeldysfunctie en zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit leden van de Vasculaire Biologie Werkgroep (VBWG). 

De VBWG bestaat uit: Dr. P.J.A.M. Brouwers – Enschede, Prof. dr. L. Hofstra – Maastricht, Prof. dr. J.W. Jukema – Leiden, Dr. J.A. Kragten – Heerlen, Dr. A.H. Liem – Goes, Prof. dr. E.S.G. Stroes – Amsterdam, Dr. Y. W. J. Sijpkens– Den Haag , Prof. dr. F.L.J.  Visseren – Utrecht, Prof. dr. W.H. van Gilst – Groningen.


De VBWG Jaarprijs
 

Het doel van deze prijs is het zichtbaar maken en verder stimuleren van het onderzoeksgebied van de vasculaire biologie. De werkgroep beschouwt de ontwikkelingen in de vasculaire biologie als een essentiële basis om tot nieuwe inzichten te komen in de toepassingsmogelijkheden van geneesmiddelen gericht op het verbeteren van de vaatwandfunctie en daardoor de behandeling en preventie van atherosclerose.


Voor de Jaarprijs wordt vasculaire biologie in de meest ruime zin geïnterpreteerd, zodat niet alleen zeer specialistisch onderzoek op cellulair en moleculair niveau in aanmerking komt, maar vooral ook klinisch toegepast onderzoek. Hierbij valt onder andere te denken aan onderzoek op gebieden als atherosclerose, vetstofwisselingsstoornissen, metabole stoornissen en endotheeldysfunctie. Bij de beoordeling van de inzendingen is rekening gehouden met de omstandigheden waarbinnen het onderzoek is uitgevoerd. Dit betekent dat niet alleen de fulltime onderzoeker, maar ook de clinicus practicus voor de prijs in aanmerking komt.
De Jaarprijs voor Vasculaire Biologie is voor alweer de 14e keer door de jury toegekend aan diegene met de meest onderscheidende publicatie op het gebied van de vasculaire biologie. De Jaarprijs bestaat uit een bedrag van € 5.000. Tevens mogen de beste drie inzenders naar een vasculair congres (of cursus) naar keuze, ter waarde van max. € 2.500.
 


Eerdere winnaars van de VBWG jaarprijs


Eerdere winnaars zijn:

 • 1997/1998 – E.S.G. Stroes
 • 1998/1999 – M.C. Verhaar
 • 1999/2000 – E. Lutgens
 • 2000/2001 – L. Hofstra
 • 2001/2002 – A.E. Loot
 • 2002/2003 – N. van Royen
 • 2003/2004 – V. van Weel
 • 2004/2005 – S. Rittersma
 • 2005/2006 – P. Pickkers
 • 2006/2007 – J.O. Fledderus
 • 2007/2008 – A. Hauer
 • 2008/2009 – W. van Werkum
 • 2009/2010 – N.J. Breet

Deel deze pagina met collega's en vrienden: