Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe orale anticoagulantia vs warfarine bij patiënten met AF

Literatuur - Miller CS et al. Am J Cardiol. 2012 Apr 24


Meta-Analysis of Efficacy and Safety of New Oral Anticoagulants (Dabigatran, Rivaroxaban, Apixaban) Versus Warfarin in Patients With Atrial Fibrillation.


Miller CS, Grandi SM, Shimony A, Filion KB, Eisenberg MJ.
Am J Cardiol. 2012 Apr 24. [Epub ahead of print]


Achtergrond

Het lange-termijn gebruik van nieuwe orale anticoagulantia is geëvalueerd in 3 grote fase III gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studies, de Apixaban for Reduction of Stroke and Other Thromboembolic Events in Atrial Fibrillation (ARISTOTLE) studie [1], de Randomized Evaluation of Long-Term Anticoagulation Therapy (RE-LY) studie, [2] en de Rivaroxaban Once Daily Oral Direct Factor Xa Inhibition Compared With Vitamin K Antagonism for Prevention of Stroke and Embolism Trial in Atrial Fibrillation (ROCKET AF)[3]. Deze meta-analyse onderzocht de lange termijn effectiviteit en veiligheid van de nieuwe orale anticoagulantia in vergelijking met warfarine in het voorkomen van een beroerte en systemische embolie bij patiënten met atriumfibrilleren

Belangrijkste resultaten

  • De nieuwe orale anticoagulantia bleken op zijn minst noninferieur te zijn aan warfarine voor het samengestelde eindpunt van beroerte (met inbegrip van hemorragische beroerte) en systemische embolie (22% RR reductie).
  • Alle 3 de middelen waren geassocieerd met een significant verminderd risico voor hemorragische beroerte in vergelijking met warfarine (fig. 1, 55% RR reductie).
  • Dabigatran en rivaroxaban bleken vergelijkbare risico's voor ernstige bloedingen als warfarine te hebben, terwijl apixaban superioriteit voor dit resultaat toonde; gastro-intestinale bloedingen waren heterogeen.
  • De nieuwe orale anticoagulantia waren elk geassocieerd met een verminderd risico op intracraniële bloeding in vergelijking met warfarine (51% RR reductie).

Forest plot voor:
  • Beroerte door alle oorzaken en systemische embolie,
  • Ischemische en niet-gespecificeerd beroerte, en
  • Hemorragische beroerte
voor nieuwe orale anticoagulantia (NOA) versus warfarine bij patiënten met AF.


Conclusie

De nieuwe orale anticoagulantia zijn efficiënter dan warfarine in het voorkomen van een beroerte en systemische embolie bij patiënten met AF, met een gunstig lager risico op intracraniële bloedingen.

Referenties

1. Granger CB, Alexander JH, et al. Apixaban versus warfarin in patients with atrial fibrillation. N Engl J Med 2011;365:981–992.
2. Connolly SJ, Ezekowitz MD, et al. Dabigatran versus warfarin in patients with atrial fibrillation. N Engl J Med 2009;361:1139 –1151.
3. Patel MR, Mahaffey KW, et al. Rivaroxaban versus warfarin in nonvalvular atrial fibrillation. N Engl J Med 2011; 365:883– 891.


 


Abstract

New oral anticoagulants, including apixaban, dabigatran, and rivaroxaban, have been developed as alternatives to warfarin, the standard oral anticoagulation therapy for patients with atrial fibrillation (AF). A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials was performed to compare the efficacy and safety of new oral anticoagulants to those of warfarin in patients with AF. The published research was systematically searched for randomized controlled trials of >1 year in duration that compared new oral anticoagulants to warfarin in patients with AF. Random-effects models were used to pool efficacy and safety data across randomized controlled trials. Three studies, including 44,563 patients, were identified. Patients randomized to new oral anticoagulants had a decreased risk for all-cause stroke and systemic embolism (relative risk [RR] 0.78, 95% confidence interval [CI] 0.67 to 0.92), ischemic and unidentified stroke (RR 0.87, 95% CI 0.77 to 0.99), hemorrhagic stroke (RR 0.45, 95% CI 0.31 to 0.68), all-cause mortality (RR 0.88, 95% CI 0.82 to 0.95), and vascular mortality (RR 0.87, 95% CI 0.77 to 0.98). Randomization to a new oral anticoagulant was associated with a lower risk for intracranial bleeding (RR 0.49, 95% CI 0.36 to 0.66). Data regarding the risks for major bleeding (RR 0.88, 95% CI 0.71 to 1.09) and gastrointestinal bleeding (RR 1.25, 95% CI 0.91 to 1.72) were inconclusive. In conclusion, the new oral anticoagulants are more efficacious than warfarin for the prevention of stroke and systemic embolism in patients with AF. With a decreased risk for intracranial bleeding, they appear to have a favorable safety profile, making them promising alternatives to warfarin

Deel deze pagina met collega's en vrienden: