Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ApoB & lipoproteins

3' educatie - 2 dec. 2012Deze animatie toont het belang van Apo B in atherogene deeltjes, zoals LDL en Lp(a)

Atherosclerose is het resultaat van afzetting van cholesterol in de vaatwanden door lipoproteïnen, zoals VLDL, LDL en Lp(a). Lipoproteïnen bestaan uit cholesterol, triglyceriden, fosfolipiden en apolipoproteïnen. Apolipoproteïnen geven lipoproteïnen stabiliteit, waardoor transport en andere functies worden vergemakkelijkt.   Lipoproteïnen verschillen in dichtheid. LDL is cholesterolrijk en bevat tot 70% van het cholesterol in het lichaam.

ApoB is het belangrijkste apolipoproteïne en daarmee essentieel voor mogelijk atherogene deeltjes zoals LDL.
ApoB wordt gesynthetiseerd in de lever, waar het samen met andere bestanddelen VLDL vormt, een triglyceride-rijk deeltje en een voorloper van LDL. Een overmaat van ApoB-bevattende deeltjes kan hypercholesterolemie veroorzaken, leidend tot atherosclerose. Metingen van ApoB zijn belangrijke voorspellers van cardiovasculair risico. Het belang van ApoB in atherogene deeltjes, zoals VLDL, LDL en Lp(a) is daarom groot.

De informatie en gegevens die verstrekt worden in dit programma zijn bijgewerkt en correct ten tijde van de ontwikkeling van het programma, maar zijn mogelijk onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: