Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Huidige volwassen generaties minder gezond dan voorgangers

Literatuur - Hulsegge G, Susan H, Picavet J, et al. - Eur J Prevent Cardiol 2013; DOI: 10.1177/2047487313485512


Today’s adult generations are less healthy than their predecessors: Generation shifts in metabolic risk factors: the Doetinchem Cohort Study.


Hulsegge G, Susan H, Picavet J, et al.
Eur J Prevent Cardiol 2013; DOI: 10.1177/2047487313485512.
 

Achtergrond

Er wordt geschat dat in het jaar 2040 meer dan een op de vier Europeanen en meer dan een op de vijf Noord-Amerikanen 65 jaar of ouder zal zijn. [1] De gezondheid van de ouderen van de toekomst wordt mede bepaald door hun blootstelling aan metabole risicofactoren tijdens hun leven. Metabole risicofactoren, waaronder obesitas, hypertensie en dyslipidemie verhogen het risico op chronische en met name hart-en vaatziekten (HVZ) substantieel, [2-6] wat de belangrijkste oorzaak is van invaliditeit en overlijden in de meeste landen met hoge inkomens. [3,7 ] Kennis over risicoprofielen van huidige generaties is van essentieel belang omdat het de ziektelast later in het leven bepaalt.
Generatieverschuivingen in metabole risicofactoren werden in deze cohort studie geëvalueerd, door het beschrijven van veranderingen binnen vier 10-jarige generaties van de volwassen Nederlanders (n = 6377) gedurende 16 jaar follow-up.
De belangrijkste gemeten risicofactoren waren lichaamsgewicht, bloeddruk, totaal cholesterol, en het niveau van high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol.
De deelnemers werden gestratificeerd naar geslacht en generatie op baseline in 10-jarige leeftijdsgroepen (20-29, 30-39, 40-49, en 50-59 jaar), de follow-up analyses waren erop gericht om te bepalen of de ene generatie een ander risicoprofiel had dan een generatie tien jaar eerder was geboren - een zogenaamde generativerschuiving.
 

Belangrijkste resultaten

 • De prevalentie van overgewicht, obesitas en hypertensie nam toe met de leeftijd in alle generaties
 • De meer recent geboren generaties hadden een hogere prevalentie van deze risicofactoren dan generaties die tien jaar eerder waren geboren (p <0,05) (bijvoorbeeld, 40% van de mannen die in de dertig waren bij aanvang werden geclassificeerd als te zwaar; 11 jaar later was de prevalentie van overgewicht bij de tweede generatie van mannen in de dertig toegenomen tot 52% (een statistisch significante generatieverschuiving)). (fig. 1)
 • Bij vrouwen waren deze ongunstige veranderingen in gewicht alleen zichtbaar tussen de laatste geboren generaties waarbij de prevalentie van obesitas verdubbelde in slechts 10 jaar.
 • Er waren negatieve (en statistisch significante) generatieverschuivingen in hypertensie bij beide geslachten tussen elke opeenvolgende generatie (behalve voor de twee meest recent geboren generaties mannen).
 • Ongunstige generatieverschuivingen in diabetes werden gevonden tussen drie van de vier generaties mannen, maar niet bij vrouwen.
 • Er werden geen generatieverschuivingen geïdentificeerd voor hypercholesterolemie, hoewel gunstige verschuivingen in HDL-cholesterol alleen werden waargenomen tussen de oudste twee generaties.


Conclusie

Huidige volwassen generaties zijn minder gezond dan hun tegenhangers van vorige generaties. De prevalentie van metabole risicofactoren en de levenslange blootstelling hieraan is toegenomen en zal waarschijnlijk blijven toenemen, met de ontwikkeling van obesitas-gerelateerde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten als gevolg.

 
Download CVG EJPC 2013.pptx


 

Referenties

 1. Kinsella K and He W. An aging world: 2008 international population reports, P95/09-1. Washington, DC: U.S. Government Printing Office, 2009.
 2. Mannino DM and Buist AS. Global burden of COPD: risk factors, prevalence, and future trends. Lancet 2007; 370:765–773.
 3. Lopez AD, Mathers CD, Ezzati M, et al. Global and regional burden of disease and risk factors, 2001: systematic analysis of population health data. Lancet 2006; 367:1747–1757.
 4. Berry JD, Dyer A, Cai X, et al. Lifetime risks of cardiovascular disease. N Engl J Med 2012; 366: 321–329.
 5. Dudina A, Cooney MT, Bacquer DD, et al. Relationships between body mass index, cardiovascular mortality, and risk factors: a report from the SCORE investigators. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2011; 18: 731–742.
 6. Kondo T, Osugi S, Shimokata K, et al. Metabolic syndrome and all-cause mortality, cardiac events, and cardiovascular events: a follow-up study in 25,471 young- and middle-aged Japanese men. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2011; 18: 574–580.
 7. Rayner M, Allender S and Scarborough P. Cardiovascular disease in Europe. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2009; 16(Suppl 2): S43–S47.
 
Klik door naar de online versie van dit artikel
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: