Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

WCN: 25 years in CV Research: Alive 'n Kicking

Amsterdam, 28-29 november 2013

1 dec. 2013


In het licht van het vijfentwintig jarige bestaan van de WCN was het een memorabele editie met een gevarieerd en breed wetenschappelijk programma, research-exchange meetings en debatsessies, in een inspirerende ambiance.

 Webcast • Amsterdam

Nieuw paradigma voor HFpEF

WCN 2013 Voor hartfalen met bewaarde ejectiefractie (HFpEF) is nog geen efficiënte therapie gevonden. Prof. Walter Paulus (VUmc) beschrijft een nieuw paradigma dat mogelijk kan leiden tot een nieuwe behandeling.

Webcast • Amsterdam

Nieuwe therapie zeldzame ritmestoornis

WCN 2013 Een van de drie genomineerden voor de NFCVE Excellence Award was Christian van der Werf (AMC) met zijn onderzoek naar een nieuwe therapie met flecainide voor de zeldzame ritmestoornis Catecholaminerge Polymorfe Ventriculaire Tachycardie (CPVT).

Webcast • Amsterdam

Betere trials voor minder geld

WCN 2013 Prof. Tom MacDonald (Dundee, Schotland) sprak over het concept van klinische trials en zijn ideeën om deze beter en goedkoper te maken. Belangrijk is dat de populatie representatief voor de doelgroep is.

Webcast • Amsterdam

Winnaar NFCVE Excellence Award: Onno Holleboom

WCN 2013 Op het WCN-congres werd de NFCVE Excellence Award 2013 uitgereikt aan dr. Onno Holleboom voor onderzoek naar de 'derde taal van het leven' (na dna en eiwitten): glycosylering.

Webcast • Amsterdam

Onderscheid STEMI en non-STEMI in interventiecardiologie

WCN 2013 Dr. Arnout van 't Hof (Isala Klinieken, Zwolle) bespreekt het onderscheid tussen STEMI en non-STEMI in ACS-patiënten, dat voor de interventiecardioloog aan het vervagen is.

Webcast • Amsterdam

Causaliteit van LDL en HDL voor hart- en vaatziekten

WCN 2013  Dr. Kees Hovingh (AMC, Amsterdam) bespreekt de causaliteit van HDL en LDL voor het risico op hart- en vaatziekten. Mendelian randomization studies laten zien dat die causaliteit er wel is voor LDL, maar niet voor HDL. 

Webcast • Amsterdam

Inflammatie als behandeltarget

WCN 2013  Ophoping van lipiden in de vaatwand kan leiden tot een ontsteking die het risico op een hartinfarct of een beroerte verhoogt. Prof.dr. Erik Stroes (AMC, Amsterdam) bespreekt het ontstekingsproces in de vaatwand als target voor een behandeling.

Webcast • Amsterdam

Glucose als behandeltarget

WCN 2013 Prof.dr. Cees Tack (UMC St Radboud, Nijmegen) bespreekt glucoseverlagende middelen als behandeling voor diabetes, onder meer aan de hand van de onlangs op de ESC gepresenteerde SAVOR en EXAMINE. Een gunstig effect is er mogelijk vooral op de lange termijn.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: