Best bekeken items van 2013
December is de maand van de lijstjes. Dus ook CVGK.nl blikt terug met een overzicht van de best bekeken en gelezen items. Dit vond de CVGK-bezoeker dit jaar relevant of interessant.
Hartfalen

IN-TIME: reductie mortaliteit bij thuismonitoren hartfalenpatiënten
ESC Journaal Prof. Gerhard Hindricks (Leipzig) presenteerde IN-TIME, een studie over automatisch thuismonitoren van hartfalenpatiënten. Tot verbazing van de onderzoekers bleek de mortaliteit in de thuisgroep bijna 5% minder te zijn dan in het ziekenhuis.Literatuur • 17-7-2013 • Barron AJ, Zaman N, Cole GD, et al.
Bètablokkers krijgen de schuld van allerlei bijwerkingen. Meestal is dit onterecht.
Veel bijwerkingen die doorgaans aan bètablokkergebruik in hartfalenpatiënten worden toegeschreven, zijn geen echt effect van het medicijn. Betere informatie aan de patiënt kan de medicijnname en de klinische uitkomst verbeteren.Literatuur • 10-7-2012 • Pfister R, et al. Eur J Heart Fail. 2012 Jun 26. [Epub ahead of print]
Hartslag in rust en optreden van hartfalen
Het doel van deze studie was om de prospectieve associatie van hartslag in rust met het risico van het ontwikkelen van hartfalen te onderzoeken in een populatie van ogenschijnlijk gezonde mannen en vrouwen van middelbare leeftijd uit de EPIC-Norfolk populatie.
Dislipidemie
Nieuws • 19-11-2013
Ophef over cholesterolrichtlijn op AHA congres
AHA Journaal De ophef is met name ontstaan als gevolg van een kritisch stuk in de New York Times, waarin wordt gesteld dat de nieuwe risicocalculator in de nieuwe richtlijn onjuist is en het CV risico overschat.Literatuur • 25-3-2013 • Norata GD, Ballantyne CM, Catapano AL.
Nieuwe therapeutische strategieën voor de behandeling van dislipidemie
PERSPECTIEF: Mechanistische inzichten hebben nieuwe therapeutische strategieën opgeleverd om LDL-C en Lp(a) te verlagen. We vatten nieuwe therapeutische benaderingen die momenteel worden geëvalueerd voor u samen.Literatuur • 5-4-2013 • Zhang H, Plutzky J, Skentzos S et al.
Statines worden vaak goed getolereerd na vermeende statinegerelateerde bijwerkingen
Goede tolerantie bij opnieuw behandelen met statines na een statinegerelateerd event suggereert dat bijwerkingen niet statinespecifiek zijn.
Nieuwe behandelopties HoFH
Dr. Jeanine Roeters van Lennep (Erasmus MC, Rotterdam) bespreekt nieuwe behandelopties voor patiënten met homozygote familiaire hypercholesterolemie (HoFH) inclusief haar eigen praktijkervaring met de nieuwe middelen lomitapide en mipomersen.Antistolling

Antitrombotica bij ouderen
Khalid Qaderdan (arts-onderzoeker cardiologie, St.Antonius Nieuwegein) beschrijft POPular AGE, een onderzoek naar de optimale behandeling met antitrombotica bij hoogrisico ouderen.
CSI: Dallas - Openhartig gesprek met prof. Verheugt over ENGAGE
AHA Journaal CSI: Dallas (Manon Slob en Lotte Kaasenbrood, UMC Utrecht) heeft een openhartig gesprek met prof. Freek Verheugt over zijn betrokkenheid bij de ENGAGE en de nieuwe orale anticoagulantia in het algemeen.
Meta-analyse grote NOAC trials toont gunstige risico-voordeel-ratio ten opzichte van warfarine
Gecombineerde data van RE-LY, ROCKET-AF, ARISTOTLE en ENGAGE AF-TIMI 48 laten zien dat NOACs bij AF veilig beroerte en systemische embolie verminderen ten opzichte van warfarine.
Onrust rondom NOACs
Een recente meta-analyse van studies naar de effectiviteit en veiligheid van NOACs kreeg veel aandacht in de media en zorgde voor onrust bij patiënten. Hier een overzicht van onze berichtgeving omtrent NOACs, inclusief visies van experts uit het veld.
Nieuwe data over toepassing NOACs in de klinische praktijk
Dr. Michiel Coppens (AMC Amsterdam) gaat in op brandende vragen rond de nieuwe orale anticoagulantia (NOACs) met nieuwe onderzoeksdata over NOACs vs vitamine K antagonisten.
Optimale duur van antiplaatjestherapie na DES
ESC Journaal Dr. Jur ten Berg (Nieuwegein) sprak op het ESC-congres in Amsterdam over de optimale duur van Duale AntiPlaatjes Therapie (DAPT) na een Drug Eluting Stent (DES).Nieuws • 7-3-2013
Diane-35 pil en tromboserisico – advies CBG
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert om voorlopig de Diane-35 pil niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten wegens het risico op veneuze trombose (VTE). Met commentaar van prof. Saskia Middeldorp , AMC en dr. Karen Konings , kaderhuisarts HVZ.
Leefstijlfactoren en CV risico
Literatuur • 17-4-2013 • Williams PT, Thompson PD.
Wandelen en hardlopen vergelijkbaar risicoverlagend effect op hart- en vaatziekten
Het type inspanning beïnvloedt de mate van risicoreductie niet, maar verhogen van het totale energieverbruik heeft een gunstig effect.(met PPT)
Mediterraan dieet met noten geeft gunstige veranderingen in carotis intima media dikte
PREDIMED: het volgen van een Mediterraan dieet dagelijks aangevuld met noten lijkt een goede strategie om progressie van atherosclerose te vertragen.
Regelmatig noten eten geassocieerd met lagere sterfte
Lager risico op sterfte door alle oorzaken en sterfte door hartaandoeningen geassocieerd met frequente notenconsumptie in twee grote prospectieve cohorten.Diabetes

Glucose als behandeltarget
WCN 2013 Prof.dr. Cees Tack (UMC St Radboud, Nijmegen) bespreekt glucoseverlagende middelen als behandeling voor diabetes, onder meer aan de hand van de onlangs op de ESC gepresenteerde SAVOR en EXAMINE. Een gunstig effect is er mogelijk vooral op de lange termijn.
SAVOR en EXAMINE: middelen zijn veilig, maar geen doorbraak
ESC Journaal De diabetes-studies in Hot Line III gaan volgens prof. Frank Visseren (UMC Utrecht) het probleem van hart- en vaatziekten bij diabetespatiënten niet oplossen.Update • 10-9-2013
Diabetesnieuws van de ESC 2013
Een overzicht van nieuws over diabetes, gepresenteerd op het ESC congres 2013.Innovatie

Cannabis als 'schone drug'
Fleur van der Valk (arts-onderzoeker AMC) interviewt hoogleraar nanotechnologie Willem Mulder (AMC en Mount Sinai, New York) over de mogelijkheid om cannabis via nanotechnologie direct op de aangetaste vaatwand te richten als een anti-inflammatoire 'schone drug' die alleen werkt waar het nodig is.
Inflammatie als behandeldoel?
Prof. Erik Stroes beschrijft de rol van inflammatie in het proces van atherosclerose. Mogelijk kan onderzoek naar inflammatie op termijn leiden tot een nieuwe behandeling.
Nierfalen
Nieuws • 12-12-2013
LDL-c niveaus niet bepalend voor behandeling van patiënten met chronisch nierfalen
Gezien het intrinsiek hoge coronaire risico van CKD, moeten patiënten lipidenverlagende medicatie krijgen, ongeacht het LDL-c niveaus, volgens de nieuwe KDIGO lipidenrichtlijn.Literatuur • 1-10-2013 • van Gelder VA, Scherpbier-de Haan ND, de Grauw WJ et al.
CKD-EPI formule herclassificeert patiënten met een laag CV risico van CKD stadium 3a naar 2
Toepassing van de CKD-EPI vergelijking in eerstelijnszorg om eGFR te berekenen stratificeert het CKD stadium beter dan de MDRD formule bij de meeste mensen, maar een kleine groep mensen met verhoogd risico wordt gemist.
Nierfunctie in de SHIFT
ESC Journaal Prof. Adriaan Voors (UMC Groningen) presenteerde een analyse van het effect van ivabradine op de nierfunctie in SHIFT in Clinical Trial Update Hot Line I.
Sekseverschillen bij hart- en vaatziekten
Diagnostiek van mannen en vrouwen met pijn op de borst
ESC Journaal Manon van der Meer (UMC Utrecht) presenteerde op maandag 2 september haar onderzoek over de diagnostische waarde van klinische symptomen bij mannen en vrouwen op de spoedeisende hulp.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: