Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Een invaliditeitvrije dag winst voor iedere minuut eerdere trombolyse bij beroerte

Literatuur - Meretoja A et al., Stroke. 2014 - Stroke. 2014 Mar 13

 
Stroke Thrombolysis: Save a Minute, Save a Day

 
Meretoja A, Keshtkaran M, Saver JL, et al.
Stroke. 2014 Mar 13
 

Achtergrond

Behandeling van acute ischaemische beroerte met behulp van intraveneuze trombolyse met tissue-type plasminogen activator (tPA) is effectiever wanneer het snel na de start van de symptomen wordt gegeven [1,2]. De odds ratio van tPA vs. placebo voor invaliditeitvrije uitkomst is 2.6 wanneer behandeling binnen 1.5 uur wordt gestart na het begin van de symptomen, en daalt naar 1.3 wanneer na 3 tot 4.5 uur wordt gestart. De bijbehorende numbers needed to treat voor een invaliditeitvrije 3-maanden uitkomst zijn 5 en 14 [2]. Deze getallen communiceren maar matig het algemene voordeel van snellere behandeling voor de gezondheid van de patiënt.
De beste mediane deur-tot-naald tijd die zijn beschreven was slechts 20 minuten [3], maar mediane in-hospital vertragingen in Amerikaanse, Australische en Europse centra zijn 70 tot 80 minuten [4-6]. Er bestaat dus voor de meeste patiënten een mogelijkheid om de start van behandeling te versnellen.
Deze studie beoogde het effect van snelheid van trombolyse bij beroerte op de levensduur van een patiënt in te schatten, aangezien kwantificatie van lange termijn gezondheidseffecten van snellere behandeling een verandering van handelwijze kan bewerkstelligen. Gegevens van de Helsinki Stroke Thrombolysis Registry [3] en de Safe Implementation of Treatments in Stroke (SITS)-Australia [5] werden gebruikt, wat leidde tot 2258 patiënten.
 

Belangrijkste resultaten

  • In het gehele cohort leverde iedere gewonnen minuut gemiddeld 1.8 dagen (IQR: 1.1-2.3 dagen) in DALYs (disability-adjusted life-years).
  • Het effect van snellere behandeling varieerde met leeftijd en National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS). In oudere patiënten met ernstige beroerte leverde iedere gewonnen minuut ongeveer 0.6 dag, terwijl in oudere patiënten met een milde beroerte 0.9 dag werd gewonnen. In jonge patiënten met een milde beroerte leverde een minuut winst gemiddeld 2.7 dag op, en 3.5 dagen als jonge mensen een ernstige beroerte hadden.
  • Vrouwen hadden iets meer baat bij een snellere behandeling, op hun langere leven.


Download Meretoja stroke 2014 CVGK.pptx

Conclusie

Een paar minuten snellere toediening van intraveneuze tPA voor trombolyse bij beroerte vertaalt zich al in significante voordelen ten aanzien van invaliditeitvrije tijd in een patiëntenleven. De grootste winst van snellere behandeling werd gezien in de jongste patiënten en vrouwen, gezien hun langere levensverwachting na de beroerte. Behalve voor de oudste patiënten met ernstige beroertes, levert iedere gewonnen minuut patiënten ten minste ongeveer een dag gezond leven op.
Daarom is het optimaliseren van zelfs de beste services de moeite waard. Veel strategieën om de behandelvertraging te verminderen zijn gepubliceerd. Deze vaak simpele en goedkope organisatorische veranderingen moeten dus in de praktijk worden gebracht.
 
Klik door naar dit artikel op Pubmed
 

Referenties

1. Jauch EC, Saver JL, Adams HP Jr, et al; American Heart Association Stroke Council; Council on Cardiovascular Nursing; Council on Peripheral Vascular Disease; Council on Clinical Cardiology. Guidelines for the early management of patients with acute ischemic stroke: a guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. 2013;44:870–947.
2. Lees KR, Bluhmki E, von Kummer R, et al; ECASS, ATLANTIS, NINDS and EPITHET rt-PA Study Group. Time to treatment with intravenous alteplase and outcome in stroke: an updated pooled analysis of ECASS, ATLANTIS, NINDS, and EPITHET trials. Lancet. 2010;375:1695–1703.
3. Meretoja A, Strbian D, Mustanoja S, et al., Reducing in-hospital delay to 20 minutes in stroke thrombolysis. Neurology. 2012;79:306–313.
4. Fonarow GC, Smith EE, Saver JL, et al. Timeliness of tissue-type plasminogen activator therapy in acute ischemic stroke: patient characteristics, hospital factors, and outcomes associated with door-to-needle times within 60 minutes. Circulation. 2011;123:750–758.
5. Simpson MA, Dewey HM, Churilov L, et al. Thrombolysis for acute stroke in Australia: outcomes from the Safe Implementation of Thrombolysis in Stroke registry (2002-2008). Med J Aust. 2010;193:439–443.
6. Mikulík R, Kadlecová P, Czlonkowska A, et al; Safe Implementation of Treatments in Stroke-East Registry (SITS-EAST) Investigators. Factors influencing in-hospital delay in treatment with intravenous thrombolysis. Stroke. 2012;43:1578–1583.

 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: