Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Experts over de toekomst van renale denervatie

25 mrt. 2014

 

Webcast • 10-3-2014, CVC 2014, Dr. Michiel Voskuil

Renale denervatie: terug naar de bench

CVC 2014  Een persbericht over de SYMPLICITY in januari deed de wereld van de renale denervatie op zijn grondvesten schudden. Volgens dr. Michiel Voskuil (UMC Utrecht) is het nog veel te vroeg om te stoppen met de programma's en moeten we terug naar de bench.

Webcast • 10-2-2014, UMC Utrecht, Prof. Pieter Doevendans

De toekomst van renale denervatie

In afwachting van de presentatie van de SYMPLICITY op het congres van de ACC eind maart gaat prof. Pieter Doevendans (cardioloog en voorzitter NVVC Werkgroep Renale Denervatie) in op de toekomst van renale denervatie. Dat er een toekomst is, lijkt hem duidelijk.

Webcast • 27-1-2014, UMC Utrecht, Dr. Wilko Spiering

Renale denervatie in stroomversnelling

De eerste gerandomiseerde studie (SYMPLICITY) kon tegen de verwachting in geen effectiviteit voor renale denervatie aantonen, waardoor het onderzoeksproces opeens in een stroomversnelling terecht is gekomen. Dr. Wilko Spiering (UMC Utrecht) bespreekt de stand van zaken.

Nieuws • 27-1-2014

Cruciale fase voor renale denervatie

De eerste weken van 2014 brachten onverwachte ontwikkelingen op het gebied van renale denervatie, een nieuwe behandeloptie voor therapieresistente hypertensie waarin verschillende bedrijven flink hebben geïnvesteerd. Een chronologisch overzicht.

Nieuws • 14-1-2014

Renale denervatie behaalt primair eindpunt niet in Symplicity HTN-3

Renale denervatieverlaagde office bloeddruk niet na 6 maanden bij patiënten met resistente hypertensie, maar de procedure werd veilig bevonden.

Webcast • 20-6-2013, UMC Utrecht, Wilko Spiering

Renale denervatie bij juiste patiënt

In de afgelopen jaren werden 181 patiënten voor renale denervatie doorverwezen naar het UMC Utrecht. Dr. Wilko Spiering (internist, UMCU) bespreekt een recente publicatie en concludeert dat slechts een derde van deze patiënten in aanmerking kwam voor de nieuwe therapie.

Literatuur • 19-6-2013 • Mahfoud F, Ukena C, Schmieder RE et al.

Renale denervatie is effectief in verlagen van ambulante bloeddruk

RDN vermindert spreekuur- en ambulante BP in patiënten met echt behandelresistente hypertensie.

Literatuur • 13-6-2013 • Verloop WL, Vink EE, Voskuil M et al.

Systematische identificatie van geschikte patiënten voor percutane renale denervatie

Echt resistente hypertensie moet worden bevestigd middels een systematisch screeningsprogramma om terecht gebruik van percutane renale denervatie te verzekeren.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: