Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Leidraad Cardiovasculair Risicomanagement bij Vrouwen

Nieuws - 17 apr. 2014

 
Meer vrouwen dan mannen overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Er zijn aanwijzingen dat het atherosclerotische proces verschillend verloopt in mannen en vrouwen. Terwijl mannen vaker obstructief coronairlijden hebben met een inspanningsgebonden klachtenpatroon, hebben vrouwen vaker diffuse atherosclerose over het gehele cardio(micro)vasculaire vaatbed.
 
In de praktijk blijkt dat de verschillen tussen mannen en vrouwen ten aanzien van hart- en vaatziekten niet altijd voldoende bekend zijn. Regelmatig wordt bij vrouwen een cardiaal probleem bij afwezigheid van obstructief vaatlijden niet herkend, en volgt een lange medische zoektocht naar de oorzaak van klachten.
 
Om vroegere herkenning en erkenning van klachten in de peri- en postmenopauzale levensfase te stimuleren, schreven Janneke Wittekoek en Yolande Appelman een Leidraad Cardiovasculair Risicomanagement bij vrouwen. Dit handzame boekje helpt de specialist en huisarts klachten en risicofactoren zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen, om een gezondere lifestyle van vrouwen te bewerkstelligen.
 
Het Vrouwenhart; begeerd maar miskend
Leidraad Cardiovasculair Risicomanagement bij vrouwen
Janneke Wittekoek en Yolande Appelman
ISBN 978-90-368-0660-2

Deel deze pagina met collega's en vrienden: