Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Patiënt overleeft verdraaid hart

Nieuws - 12 mei 2014

 

Traumatic Tension Pneumothorax Causing Heart Rotation

 
Colli A, Petranzan E
N Engl J Med 2014; 370:e30 May 8, 2014
 
Na een motorongeluk bleek een 48-jarige Italiaan niet alleen diverse ribfracturen en een gescheurde milt te hebben opgelopen, maar ook hadden zijn hart en de grote vaten een draai van 90° naar rechts gemaakt. Auscultatie en ECG wezen in de richting van een dextrocardia.
 
Een CT scan van het gehele lichaam bevestigde de verdenking op een draaiing naar rechts van de longarterie en aorta (panel C op foto), en rotatie van de beide boezems en beide ventrikels. Mogelijk heeft schade aan de longen tot pneumothorax geleid, waardoor het hart werd weggedrukt.
 
De tensie pneumothorax en mediastinal shift veroorzaakten milde circulatoire instabiliteit (bloeddruk 80/40 mmHg, hartslag 115/min, zuurstofsaturatie gemeten met pulse oximetrie: 92% bij inademing 6 liter supplementaire zuurstof) ontstond. Er waren geen neurologische stoornissen: patiënt was wakker en alert. De patiënt onderging een noodoperatie waarbij de milt werd verwijderd en de linkerpleura werden gedraineerd.
 
 
 Foto: New England Journal of Medicine

24 uur na pleurale drainage bewoog het hart van de patiënt weer terug naar links, terug in de originele positie (panel B). Hierbij kwamen de grote vaten ook weer correct te liggen (panel D).
 
Op een follow-up echocardiogram en CT-scan waren geen anatomische beschadigingen te zien aan hart en vaten, noch hartklepdysfunctie of verstoring van de cardiale contractiliteit.
 
Vind dit artikel online
     

Deel deze pagina met collega's en vrienden: