Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Waarom het Mediterrane dieet goed voor u is

Nieuws - 20 mei 2014

 

Protection from hypertension in mice by the Mediterranean diet is mediated by nitro fatty acid inhibition of soluble epoxide hydrolase

 
Charles RL, Rudyk O, Prysyazhna O, et al.,
PNAS May 19, 2014 doi: 10.1073/pnas.1402965111
 
Nadat diverse studies gunstige gezondheidseffecten van het Mediterrane dieet hebben aangetoond, beschrijven onderzoekers nu een mechanisme dat deze voordelen kan verklaren. Het Mediterrane dieet combineert een hoge consumptie van onverzadigde vetten met groenten rijk aan nitriet en nitraat (olijfolie en vis, gecombineerd met bladgroenten). Hoewel het Mediterrane dieet rijk is aan vetten die cardiovasculaire aandoeningen kunnen promoten, lijkt het te beschermen tegen hypertensie en verwante risico’s. In PNAS wordt beschreven hoe dit type dieet muizen kan beschermen tegen hypertensie.
 
De onderzoekers richtten hun aandacht op nitro vetzuren, welke worden gevormd door een reactie van onverzadigde vetzuren met stikstof speciës, om te onderzoeken hoe deze de bloeddruk kunnen verlagen. Deze reactieve vetzuren binden aan en remmen het enzym oplosbaar epoxide hydrolase (sEH), dat vasodilatatie en een daling van de bloeddruk veroorzaakt.

Om vast te stellen of remming van sEH genoeg is om in vivo de bloeddruk te verlagen, ontwikkelden de onderzoekers mutante muizen waarvan het sEH enzym resistent was voor remming door nitro vetzuren. Een nitro vetzuur remmer van sEH die de bloeddruk verlaagde in wild-type muizen, had geen effect op de bloeddruk in muizen die de mutatie hadden. De remmer beschermde de harten van wild-type muizen tegen hypertrofie in een muismodel voor hypertensie, terwijl sEH-remming-resistente mutanten niet werden beschermd.
 
Wanneer muizen bepaalde voorlopermoleculen van nitro vetzuren die in het Mediterrane dieet voorkomen te eten kregen, werd sEH geremd in wild-type maar niet mutante muizen. Dus; bescherming tegen hypertensie zoals door consumptie van het Mediterrane dieet wordt gemedieerd door nitro vetzuur-afhankelijke remming van oplosbare epoxide hydrolase.
 
Volgens de auteurs kunnen deze bevindingen de cardiovasculaire voordelen van het Mediterrane dieet verklaren, waarbij onverzadigde vetzuren van olijfolie of noten, gecombineerd met nitrietproducten van bladgroenten tot een stijging van het aantal nitro vetzuren leidt, hetgeen de bloeddruk doet dalen door remming van sEH.
 
Vind dit artikel online

Deel deze pagina met collega's en vrienden: