Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe Europese en Amerikaanse richtlijnen over management van CV risico bij niet-cardiale chirurgie

Nieuws - 5 aug. 2014

 
Zowel de European Society of Cardiology (ESC), samen met de European Society of Anaesthesiology (ESA) als de American College of Cardiology (ACC) en de American Heart Association (AHA) hebben nieuwe versies uitgebracht van de richtlijnen over peri-operatieve cardiovasculaire (CV) evaluatie en management van patiënten die niet-cardiale chirurgie moeten ondergaan, bij wie hartziekte een mogelijke bron van complicaties is.
 
De Europese en Amerikaanse richtlijncommissies beoordeelden onafhankelijk van elkaar het nieuw beschikbare bewijs over dit onderwerp en over de ontstane controverse over de legitimiteit van eerder gepubliceerde data over belangrijke studies. Specifiek werden de bevindingen over bètablokkertherapie tijdens de peri-operatieve periode kritisch geëvalueerd. Behandelaanbevelingen werden door beide commissies opgesteld, en vervolgens met elkaar gedeeld, waarna mogelijke verschillen werden bediscussieerd.
De herziene Clinical Practice Guidelines bevatten een objectieve overweging van oud en nieuw bewijs over het gebruik van bètablokkers bij patiënten die ze chronisch slikken, overwegingen over de selectie van patiënten die potentiële kandidaten zijn om bètablokkers pre-operatief te krijgen, en advies over hoe deze medicijnklaase peri-operatief gebruikt kan worden, in zorgvuldig geselecteerde patiënten. Routinematig gebruik van bètablokkers bij patiënten die niet-cardiale chirurgie moeten ondergaan wordt door geen van de richtlijnen nog aanbevolen.
 
Hoewel er verschillen bestaan in de opmaak van de twee documenten, bespreken ze beide peri-operatieve behandelopties om het risico op cardiale complicaties te vermineren, inclusief coronaire revascularisatie voor niet-cardiale chirurgie, bètablokkers, statines, alpha-2 agonisten, antiplaatjes middelen, en ACE remmers. Anaesthetische overwegingen worden beschreven, alsmede aanbevelingen over intra-operatief management. De ESC richtlijn bespreekt bovendien specifieke soorten chirurgie en specifieke bestaande ziekten die speciale aandacht verdienen.
 
De aanbevelingen in de ACC/AHA en de ESC/ESA richtlijnen liggen fundamenteel op een lijn, om wereldwijd optimale gestandaardiseerde zorg te faciliteren. Verschillen tussen de aanbevelingen in de respectievelijke richtlijnen zijn het gevolg van verschillen in de internationale praktijk.
 

Bronnen

- 2014 ESC/ESA Guidelines on non-cardiac surgery: cardiovascular assessment and management
The Joint Task Force on non-cardiac surgery: cardiovascular assessment and management of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Society of Anaesthesiology (ESA)
Practice Guideline August 2014
- 2014 ACC/AHA Guideline on Perioperative Cardiovascular Evaluation and Management of Patients Undergoing Noncardiac Surgery: Executive Summary: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines.  Fleisher LA, Fleischmann KE, Auerbach AD, et al., J Am Coll Cardiol. 2014; doi: 10.1016/j.jacc.2014.07.945
- Clinical Practice Guidelines on Perioperative Cardiovascular Evaluation: Collaborative Efforts Among the ACC, AHA, and ESC. Anderson JL, Antman EM, Harold JG et al., J Am Coll Cardiol. 2014. doi:10.1016/j.jacc.2014.07.938
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: