Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe AHA/ASA richtlijn over primaire beroertepreventie

Nieuws - 10 nov. 2014

 
De American Heart Association (AHA), samen met de American Stroke Association (ASA) hebben een ge-update verklaring uitgegeven over de primaire preventie van stroke. Deze richtlijn is een update van het AHA statement zoals gepubliceerd in 2011 [1]. Het beoogt volledige en tijdige aanbevelingen te leveren, op basis van het beschikbare bewijs over beheersing van risicofactoren, interventies voor atherosclerose van de cervicocefalische circulatie, en antitrombotische behandeling voor het voorkomen van trombotische en trombo-embolische beroerte.
 
Risico-inschattingsstrategieën worden besproken om de invloed van zowel beïnvloedbare als niet-beïnvloedbare risicofactoren te bepalen, om zo het risico op een eerste beroerte voor een individuele patiënt te kunnen inschatten.
Aanbevelingen worden ook gedaan voor genetische en farmacogenetische testen. Zowel preventie van haemorragische als ischaemische beroerte worden besproken. In het geval van ischaemische beroerte wordt, wanneer dit wordt mogelijk gemaakt door het beschikbare bewijs, de nieuwe weefsel-gebaseerde definitie gehanteerd.
 
Verschillen in strokerisico tussen mannen en vrouwen worden erkend. Aangezien de AHA recentelijk een richtlijn heeft uitgebracht die specifiek in gaat op de preventie van beroerte bij vrouwen [2], beperkt het huidige statement zich met seksespecifieke zaken tot een samenvatting van de belangrijke aanbevelingen ten aanzien van management van vrouwspecifieke risico’s.
 
Nieuwe of aangepaste aanbevelingen ten opzichte van de eerdere 2011 richtlijn zijn onder andere leefstijlinstructies. Het volgen van een Mediterraan dieet aangevuld met noten wordt nu geadviseerd om het risico op beroerte te verkleinen. Nieuwe aanbevelingen richten zich ook op het voordeel van succesvolle bloeddrukverlaging, waarvoor een geïndividualiseerde benadering wordt aangeraden om een goed middel te vinden om dit doel mee te behalen. De richtlijn benadrukt dus het belang van een gezond dieet, lichaamsbeweging, en bloeddrukcontrole als belangrijke componenten van effectieve beroertepreventie.
 
Verder wordt nog advies gegeven over welk type antitrombotica of antistolling patiënten mogelijk nodig hebben in geval van atriumfibrilleren (valvulair en niet-valvulair), met verschillende CHA2DS2-VASc scores, en voor de preventie van beroerte in diverse andere specifieke klinische scenario’s en condities.  
 
Vind deze richtlijn online

1. Goldstein LB, Bushnell CD, Adams RJ et al. Guidelines for the primary prevention of stroke: a guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. 2011;42:517–584.
2. Bushnell C, McCullough LD, Awad IA, et al. Guidelines for the prevention of stroke in women: a statement for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. 2014;45:1545–1588.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: