Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuw type stentgraft beschikbaar voor minimaal-invasieve behandeling van aorta-aneurysma

Nieuws - 20 nov. 2014

 
Een nieuw type stentgraft is vanaf nu beschikbaar voor minimaal-invasieve behandeling van aorta-aneurysmata in de buik. Dit implantaat, de Endurant-IIs (Medtronic), biedt aneurysma-patiënten een aanvullende keuze indien een relatief zware buikoperatie niet gewenst is.
Vorige week is in het ErasmusMC bij een 68-jarige patiënt als eerste in Nederland dit nieuwe type stentgraft geïmplanteerd.
 
De nieuwe stentgraft kan als alternatief dienen voor open chirurgie. Bij minimaal-invasieve chirurgie wordt de endovasculaire stentgraft via een sneetje in beide liezen geplaatst. Hierbij moet uiteraard — afhankelijk van de plaats van het aneurysma in de buik en de lichaamsbouw van de patiënt – een goed passende stentgraft worden gekozen.
Het nieuwe type stentgraft is flexibel in te zetten omdat het bestaat uit drie onderdelen: een kort, breder gedeelte dat in de verwijding past, en twee smallere buisjes die daaronder bevestigd worden conform de vorm van de bloedvaten van de patiënt. Dit systeem is voor veel patiënten passend te maken en kan tijdens het implanteren worden aangepast.
 
Het nieuwe type implantaat is een door-ontwikkeling van de Endurant-stentgraft, een effectieve en veilige stentgraft die momenteel het meest wordt gebruikt voor de behandeling van aneurysmata op een minimaal-invasieve manier.
 

Bron

Persbericht Medtronic 12 november 2014

 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: