Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ESC adviseert hartpatiënten om te vermijden tijdens de spits buiten te zijn

Nieuws - 9 dec. 2014

 
Hartpatiënten wordt geadviseerd om te vermijden buiten te zijn tijdens het spitsuur, in een position paper over luchtvervuiling en hart- en vaatziekten dat vandaag is gepubliceerd in het European Heart Journal. Het paper is geschreven door experts van de European Society of Cardiology.

Professor Robert F. Storey, auteur van het artikel, zei: "Meer dan 3 miljoen doden wereldwijd worden per jaar veroorzaakt door luchtvervuiling. Luchtvervuiling neemt de negende plaats in van beïnvloedbare ziekte risicofactoren, boven lage fysieke activiteit, zout dieet, hoog cholesterol en drugsgebruik." Hij voegde eraan toe: "Er is nu voldoende bewijs dat luchtvervuiling wordt geassocieerd met cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit. Het verslechtert niet alleen bestaande hartaandoeningen, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van de ziekte. Het waar mogelijk vermijden van de luchtvervuiling kan helpen om cardiovasculaire risico te verminderen en cardiologen moet deze informatie in leefstijladviezen voor hun patiënten meenemen. We moeten ook de druk op de beleidsmakers te verhogen om het niveau van de luchtvervuiling te verlagen."

Tot een derde van de Europeanen die in stedelijke gebieden wonen worden blootgesteld aan luchtvervuilingniveaus boven de Europese Unie (EU) normen. Maar op basis van de strengere, wetenschappelijk onderbouwde criteria van de World Health Organization (WHO), wordt ongeveer 90% van de Europeanen blootgesteld aan niveaus die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het position paper beveelt de volgende acties aan om blootstelling aan luchtverontreiniging te verminderen:
• Reis door wandelen, fietsen, en het openbaar vervoer in plaats van met de auto of motor
• Vermijd inefficiënte verbranding van biomassa voor de verwarming van woningen
• Vermijd wandelen en fietsen in straten met een hoge verkeersdrukte, met name tijdens het spitsuur
• Doe aan lichaamsbeweging in parken en tuinen, maar vermijd hoofdverkeerswegen
• Beperk de tijd buiten doorgebracht tijdens sterk vervuilde periodes, dit is met name belangrijk voor zuigelingen, ouderen en mensen met cardiorespiratoire aandoeningen
• Overweeg ventilatiesystemen met filtratie voor woningen in gebieden met hoge vervuiling.

Mensen met of met een hoog risico op hart- en vaatziekten worden in het bijzonder aangespoord om dit advies op te volgen. Volgens de auteurs is er een tweevoudige interactie tussen luchtverontreiniging en cardiovasculaire risicofactoren. Zwaarlijvige mensen en mensen met diabetes hebben mogelijk meer risico op de cardiovasculaire effecten van vervuiling, terwijl luchtverontreinigende stoffen kunnen aanzetten tot de ontwikkeling van risicofactoren zoals hoge bloeddruk en verminderde gevoeligheid voor insuline of deze kunnen verergeren.

Ook de rol van de luchtvervuiling binnenshuis mag niet worden gebagatelliseerd, waarschuwen de auteurs. Luchtvervuiling buitenshuis infiltreert gebouwen en de meeste blootstelling treedt meestal binnenshuis op.

Prof Storey zei: "Beleidsmakers hebben een belangrijke rol om buiten de luchtvervuiling te verminderen, om zo verontreiniging van het binnenmilieu te beperken waar veel van de blootstelling plaatsvindt. Afgezien van de vermindering van de persoonlijke bijdrage aan buitenluchtvervuiling, is er niet veel dat mensen hieraan kunnen doen, behalve wanneer zij investeren in systemen om de lucht die ze inademen binnenshuis te filteren. "

Prof Storey concludeerde: "Luchtvervuiling moet worden beschouwd als een van de belangrijkste beïnvloedbare risicofactoren om hart- en vaatziekten te voorkomen en te beheren. Individuen, vooral die met of met risico op hart- en vaatziekten, kunnen maatregelen nemen om hun risico te verminderen en artsen moeten deze in leefstijladviezen opnemen. Beleidsmakers moeten dringend niveaus van luchtverontreiniging verminderen en dit moet worden ondersteund door de wetgeving."
 

Bron:

Persbericht European Society of Cardiology, 9 december 2014.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: