Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Positieve opinie van EMA voor gebruik van liraglutide voor behandeling van obesitas

Nieuws - 26 jan. 2015

 
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de European Medicines Agency (EMA) heeft een positieve mening gevormd voor gebruik van liraglutide 3 mg voor de behandeling van obesitas.
 
Liraglutide 3 mg is een eenmaal daagse injectie van glucagon-like peptide-1 (GLP-1) analoog, met 97% homologie aan natuurlijk voorkomend humaan GLP-1, een hormoon dat wordt afgegeven in reactie op voedselinname en dat betrokken is bij de regulatie van eetlust. De CHMP positieve opinie beveelt aan dat liraglutide geïndiceerd is als een aanvulling op een laagcalorisch dieet en verhoogde lichaamsbeweging voor gewichtsmanagement in volwassen patiënten met een initiële Body Mass Index (BMI) van >30 kg/m2 (obees) of >27 kg/m2 tot <30 kg/m2 (overgewicht) in aanwezigheid van ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit zoals dysglycaemie (prediabetes of type 2 diabetes mellitus), hypertensie, dyslipidaemie of obstructieve slaapapneu.
 
De CHMP positieve opinie is gebaseerd op gegevens van klinische studies van liraglutide, inclusief het fase 3 SCALE (Satiety and Clinical Adiposity−Liraglutide Evidence in Non-diabetic and Diabetic people) klinisch ontwikkelingsprogramma, waaraan meer dan 5000 mensen met obesitas of met overgewicht en een comorbiditeit meededen. Meer patiënten die liraglutide kregen, bereikten klinisch relevant gewichtsverlies dan diegenen op placebobehandeling. Alle participerende patiënten kregen advies over dieet en lichaamsbeweging.

Liraglutide is momenteel in de Europese Unie goedgekeurd voor behandeling van type 2 diabetes, met een lagere dosering tot 1.8 mg per dag. Liraglutide behoort tot een andere farmacologische klasse dan andere gewichtsregulerende producten die momenteel in de EU beschikbaar zijn. Het mechanisme waardoor liraglutidebehandeling leidt tot gewichtsverlies wordt niet geheel begrepen, maar het lijkt de eetlust te beïnvloeden door gevoel van verzadigheid te vergroten en honger te verminderen.
 
Persbericht EMA 23 January 2015

Deel deze pagina met collega's en vrienden: