Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

AMPK en de rol van microbloedvaten bij bloeddrukregulatie en insulinegevoeligheid

Nieuws - 30 apr. 2015

Het cellulaire eiwit AMPK beïnvloedt de werking van bloedvaten positief, concludeert onderzoeker Michiel de Boer op basis van zijn promotieonderzoek aan het VUmc.
De microvasculatuur in ons lichaam speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk en bij de gevoeligheid voor insuline. Wanneer deze bloedvaten niet goed kunnen werken, zoals bijvoorbeeld bij overgewicht, resulteert dit in een verhoogde bloeddruk en insulineresistentie; twee bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Promovendus Michiel de Boer heeft onderzocht wat de mechanismen zijn achter de link tussen bloedvaten, bloeddruk en insulinegevoeligheid. Hij bracht de werking van deze bloedvaten onder verschillende omstandigheden in kaart, zowel in diermodellen als in mensen.

"Dit mechanisme is waarschijnlijk één van de redenen waarom bewegen goed is voor de gezondheid", aldus De Boer. Bewegen zorgt namelijk voor activatie van het eiwit.
De Boer promoveerde op 28 april bij VUmc op het proefschrift getiteldThe microvasculature. And its role in blood pressure regulation and insulin sensitivity’
 
Bron
Persbericht VUmc 28 april 2015

Deel deze pagina met collega's en vrienden: