Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

NLA: Lipid Lessons

10 feb. 2016

In deze nieuwe NLA serie 'Lipid Lessons' brengen internisten en cardiologen verbonden aan de Nederlandse Lipiden Academie uiteenlopende lipidengerelateerde onderwerpen onder uw aandacht. Van een bespreking van een moeilijk te diagnosticeren patiënt, tot een ziektemechanisme dat de keuze van behandeling kan verbeteren. Verdiepend, met een link naar de spreekkamer.


3 minuten educatie • 27-1-2016, , Prof. dr. Frank Visseren

Patiënten met hoog triglyceriden en laag HDL

NLA Lipid Lessons Prof. dr. Frank Visseren duikt in het VLDL- en triglyceridenmetabolisme en legt uit hoe dit anders is bij mensen met bijv diabetes. Hij legt ook uit hoe het hoge triglyceridenniveau en laag HDL.aan te pakken.

3 minuten educatie • 19-5-2016, Nederlandse Lipiden Academie, Lipid Lessons

Lipidentargets in de dagelijkse praktijk

NLA Lipid Lessons Dr. Anho Liem geeft aanvullende diagnostische criteria voor lipidentargets in het geval van verhoogde triglyceriden.

3 minuten educatie • 19-5-2016, Nederlandse Lipiden Academie, Lipid Lessons

Wat is de differentiaaldiagnose van hypertriglyceridemie?

NLA Lipid Lessons Weet u wat de differentiaaldiagnose is van hypertriglyceridemie? Prof. dr. Jacqueline de Graaf (Radboudumc, Nijmegen) legt het uit.

3 minuten educatie • 20-1-2016, NLA Lipid Lessons, Dr. Fabrice Martens

Pathofysiologie van atherosclerose

NLA Lipid Lessons Dr. Fabrice Martens (Deventer Ziekenhuis) beschrijft hoe hij met behulp van een tekening aan patiënten uitlegt hoe aderverkalking ontstaat en verder gaat en waarom statines na een event belangrijk zijn, ook al is het cholesterolniveau normaal.

3 minuten educatie • 20-1-2016, NLA Lipid Lessons, Prof.dr. Erik Stroes

De impact van lipoproteïne (a) op hart- en vaatziekte risico

NLA Lipid Lessons Prof.dr. Erik Stroes onderstreept het belang van het Lp(a) niveau, aangezien dit een groter effect heeft op CV risico dan diabetes. Lp(a) niveau is vrijwel geheel genetisch bepaald. Middelen om het omlaag te brengen zijn in aantocht.

3 minuten educatie • 19-1-2016, NLA Lipid Lessons, Dr. Jeanine Roeters van Lennep

Familiaire hypercholesterolemie

NLA Lipid Lessons Dr. Jeanine Roeters van Lennep bespreekt een patiënt die met hoog cholesterol wordt doorverwezen. Bij verdenking op Familiaire Hypercholesterolemie is het belangrijk ook de familie te onderzoeken, omdat hierdoor behandeling en preventie van events eerder kunnen worden gestart.

3 minuten educatie • 19-1-2016, NLA Lipid Lessons, Prof. dr. Jacqueline de Graaf

Hoe leidt een hoge TG tot een atherogeen lipidenprofiel?

NLA Lipid Lessons Prof. dr. Jacqueline de Graaf legt uit hoe het komt dat een hoog triglyceridenniveau leidt tot een atherogeen lipidenprofiel, ondanks een relatief normaal LDL-c niveau.

3 minuten educatie • 25-11-2015, NLA Lipid Lessons, Dr. Fabrice Martens

Van losse getallen naar multifactoriële risicostratificatie

NLA Lipid Lessons Dr. Fabrice Martens (Deventer Ziekenhuis) legt in deze aflevering het belang van multifactoriële risicostratificatie uit bij de keuze of een patiënt moet worden behandeld.

3 minuten educatie • 20-1-2016, NLA Lipid Lessons, Dr. Jeanine Roeters van Lennep

Hypertriglyceridemie en risico op pancreatitis

NLA Lipid Lessons Dr. Jeanine Roeters van Lennep (ErasmusMC, Rotterdam) bespreekt de oorzaak-gevolgrelatie - in twee richtingen - tussen hypertriglyceridemie en pancreatitis en wat te overwegen als een patiënt zich met beide presenteert.

3 minuten educatie • 20-1-2016, NLA Lipid Lessons, Prof.dr. Wouter Jukema

HDL en reverse cholesteroltransport

NLA Lipid Lessons Prof.dr. Wouter Jukema tekent voor u hoe het zit met reverse cholesteroltransport en bespreekt hoe relevant dit is in mensen, en wat dit betekent voor therapeutische strategieën.

3 minuten educatie • 25-11-2015, Nederlandse Lipiden Academie, Lipid Lessons

Normaal LDL-c, toch verhoogd cardiovasculair risico

NLA Lipid Lessons Weet u wat de toegevoegde waarde is van ApoB voor cardiovasculair risico-inschatting? Prof. dr. Jacqueline de Graaf (Radboudumc, Nijmegen) legt het uit.

3 minuten educatie • 11-1-2016, Nederlandse Lipiden Academie, Lipid Lessons

Het principe achter de Friedewald formule

NLA Lipid Lessons Heeft u bijvoorbeeld wel eens nagedacht over wat de Friedewald formule eigenlijk betekent? Prof. dr. Frank Visseren (UMC Utrecht) pakt het artikel van Friedewald uit 1972 er nog eens bij.

Deze inhoud is bedoeld voor medische professionals. Om dit te bekijken is registratie noodzakelijk. Registreer gratis voor onbeperkte toegang tot ons educatief materiaal.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: