Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

The LoDoCo study

Nieuws - Dec. 20, 2016

Aernoud Fiolet arts-onderzoeker LoDoCo-onderzoek

De ultieme oplossing voor preventie van instabiele plaque bestaat helaas nog niet. Fiolet liet zien dat het niveau van C-reactief proteïne (CRP) wel voorspellend is voor risico op CV ziekte, maar dat uit Mendeliaanse randomisatiestudie blijkt dat het niet de oorzaak is. Interleukine-6 (IL-6), betrokken bij de ontstekingsreactie die leidt tot plaquedestabilisatie, is echter zowel een voorspeller van risico als oorzakelijk betrokken. Hetzelfde geldt voor het NLRP3 inflammasoom waarbij cholesterolkristallen, interleukine-1 (IL-1) en IL-6 betrokken zijn.

Colchicine, een stof verkregen uit de herfsttijloos, is in staat zowel NLRP3, IL-1β als IL-6 niveaus te verlagen. Er is bewijs dat colchicine het risico op in-stent-restenose en mogelijk MACE verlaagt. In de LoDoCo-2-studie, gestart in februari 2014, wordt het effect van 0.5 mg colchicine op CV sterfte, acuut coronair syndroom (ACS) en ischemisch cerebrovasculair accident bepaald. Het is een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie die beoogt om 4230 patiënten te includeren met een follow-up van 3 jaar. Fiolet illustreerde de opzet van de studie aan de hand van ‘plan, pillen,poen, patiënten en publiciteit’. Daarbij kwam onder andere naar voren dat het plan is om patiënten uit 21 ziekenhuizen verspreid over het hele land te includeren. De studie is al gestart in Amersfoort en Alkmaar en lijkt al een groot succes.

  Slides • 30-11-2016

The LoDoCo study

WCN 2016 Bekijk de presentatie van Aernoud Fiolet (arts-onderzoeker LoDoCo-onderzoek), gehouden tijdens het WCN-congres 2016

Download het volledige verslag
Meeting report • 10-1-2017

WCN congres 2016

WCN congres 2016  Lees het verslag, bekijk filmpjes over en de slides van presentaties gehouden op het 19e WCN congres 'WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET!', gehouden op 17-18 november 2016 in Amsterdam.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: