Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

The new clinical landscape of cardiology and diabetes: What can we expect?

Nieuws - 17 jan. 2017

Prof. Benjamin M. Scirica cardioloog, Brigham and Women’s hospital, Harvard Medical School, Boston, MA, VS

Professor Scirica sprak over de invloed van glucoseverlaging op het micro- en macrovasculaire systeem. Met betrekking tot het macrovasculaire systeem hebben resultaten uit het verleden van een substudie met metformine, laten zien dat het aantal myocardinfarcten afnam wanneer behandeld werd met metformine ten opzichte van andere glucoseverlagende middelen, alsmede het aantal gevallen van coronaire sterfte. Glucoseverlagende middelen bleken echter niet zo veilig als gedacht; het aantal patiënten dat overleed aan een cardiovasculair (CV) event nam namelijk sterk toe in behandelde patiënten.

Deze observatie heeft geleid tot strenge richtlijnen voor de goedkeuring van nieuwe anti-diabetesmedicatie, waaronder de noodzaak voor non-inferioriteitsstudies. Hoewel deze studies initieel bedoeld waren als veiligheidsstudies, lieten deze verrassende resultaten zien. Zo toonden DPP4-remmers geen betere effectiviteit, maar daalde het aantal hospitalisaties wegens hartfalen. Het mechanisme hierachter is nog onbekend. Daarnaast lieten SGLT-2-remmers voor het eerst direct CV voordeel zien. Er zijn echter wel wat beperkingen bij deze studies: het aantal CV events was laag, het was onbekend welk type hartfalen het betrof en de ejectiefractie voor en na was onbekend. Een ander anti-glycemisch middel, het GLP-1 analoog lixisenatide, heeft een kortere halfwaardetijd en heeft daarom misschien geen CV voordeel opgeleverd, in tegenstelling tot twee latere studies met soortgelijke middelen, die dit wel lieten zien (de LEADER studie en de SUSTAIN 6 studie). En ook de PPARγ activator pioglitazon liet een soortgelijk CV voordeel zien.

Dit betekent niet dat dit soort effecten klasse-effecten zijn. Goed uitgevoerde studies blijven daarom noodzakelijk en belangrijk voor ieder middel.

 


3 minuten educatie • 20-12-2016, WCN 2016, Prof. Benjamin Scirica - Brigham and Women's hospital, Boston

Cardiovasculaire voordelen met nieuwe anti-diabetesmiddelen

WCN 2016 Prof. Scirica bespreekt nieuwe behandelmogelijkheden voor diabetes, DPP4-remmers; GLP-1 analogen en SGLT-2-remmers, waarvan sommige niet alleen een glucoseverlagend effect hebben maar ook CV voordeel bieden.

 


Slides • 30-11-2016

The new clinical landscape of cardiology and diabetes: What can we expect?

WCN 2016 Bekijk de presentatie van prof. Benjamin M. Scirica (Boston, MA, USA), gehouden tijdens het WCN-congres 2016.

 


Download het volledige verslag
Meeting report • 10-1-2017

WCN congres 2016

WCN congres 2016  Lees het verslag, bekijk filmpjes over en de slides van presentaties gehouden op het 19e WCN congres 'WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET!', gehouden op 17-18 november 2016 in Amsterdam.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: