Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Familiare hypercholesterolemiepatiënten hebben verhoogd risico op stroke

Nieuws - 25 apr. 2017

Familiare hypercholesterolemiepatiënten hebben verhoogd risico op stroke 


Op ‘The European Atherosclerosis Society’ (EAS) in Praag presenteerde Professor Børge Nordestgaard (Herlev Hospital, Copenhagen University Hospital, University of Copenhagen, Denemarken) data van de “Copenhagen General Population Study”, waarbij een 2.6-voudig verhoogd risico op ischemische stroke bij patiënten met familiaire hypercholesterolemie (FH) werd gevonden ten opzichte van patiënten waarvan het onwaarschijnlijk was dat zij FH hadden. Het risico was zelfs hoger in diegenen met al bestaande ischemische hartziekte.
 
Volgens Prof. Nordestgaard is het interessant dat het verhoogde risico secundair was aan het ontwikkelen van ischemische hartziekte. Het suggereert dat LDL-c niveau misschien niet de directe driver is van ischemische stroke.
 
De boodschap aan clinici is, om mogelijk atherosclerotische vasculaire ziekte in andere vasculaire regio’s naast de coronaire circulatie te overwegen in patiënten met FH.
 
De onderzoekers lieten zien dat personen met een waarschijnlijk diagnose voor klinische FH (op basis van de aangepaste Nederlandse DLCN criteria) een 2.6-voudig verhoogd risico op ischemische stroke hadden ten opzichte van patiënten die onwaarschijnlijk FH hadden. Zelfs bij personen met een mogelijke diagnose van klinische FH (n=6.325) was een 30% hoger risico op ischemische stroke. Een hartaanval op middelbare leeftijd hoort bij onbehandeld FH. Er is ook bewijs om te suggereren dat een cumulatieve blootstelling aan hoog LDL-c de vatbaarheid verhoogd voor atherosclerotische complicaties in andere vasculaire regio’s. Dit rapport toont aan dat klinische FH geassocieerd is met een hoger risico op ischemische stroke, met name in patiënten die zeker FH hebben en al eerder een hartaanval hebben meegemaakt, waarbij het risico voor ischemische stroke bijna 6-voudig verhoogd was (HR 5.95 versus 1.51 bij patiënten die zeker FH hebben maar zonder enig eerder klinische event).
 
In de studie zaten random selecteerde volwassenen uit alle regio’s van Kopenhagen en omgeving. Het huidige rapport gebruikte data van 104.763 personen (n=315 met klinische FH en 98.123 die onwaarschijnlijk FH hebben). Tijdens een follow-up van 11 jaar waren er 1.554 gevallen van ischemische stroke.
 
De resultaten uit de studies benadrukken het belang van vroege detectie en vroege behandeling van FH-patiënten, niet alleen om een hartaanval te voorkomen, maar ook om andere cardiovasculaire complicaties zoals stroke te voorkomen.
 
Bron: EAS Persbericht 24 april 2017

Deel deze pagina met collega's en vrienden: