Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

WCN congres 2017

Presentaties en video's van het 30e WCN Congres 2017 (Werkgroep Cardiologische centra Nederland) gehouden op 23-24 november 2017 in Amsterdam

Gebruik van het YEARS-algoritme in de diagnostiek van longembolie

3' educatie - Nov. 24, 2017 - WCN congres - Prof. dr. Menno Huisman, LUMC, Leiden
Prof. dr. Menno Huisman presenteerde namens Tom van der Hulle de YEARS-studie, waarin een diagnostisch algoritme voor het uitsluiten van longembolie werd onderzocht.

WCN 2017 Prof. dr. Menno Huisman presenteerde namens Tom van der Hulle de YEARS-studie, waarin een diagnostisch algoritme voor het uitsluiten van longembolie werd onderzocht.

Hartfalen: wat iedere cardioloog en research professional erover moet weten

3' educatie - Nov. 23, 2017 - WCN congres - Petra van Pol, Alrijne ziekenhuis, Leiderdorp
Petra van Pol vat de belangrijkste punten rond de behandeling van HF samen. HF heeft een grote impact op de kliniek en de maatschappij; behandeling ervan is een team effort en moet volgens de richtlijnen gebeuren.

WCN 2017 Petra van Pol vat de belangrijkste punten rond de behandeling van HF samen. HF heeft een grote impact op de kliniek en de maatschappij; behandeling ervan is een team effort en moet volgens de richtlijnen gebeuren.

Welke lessen kunnen we leren uit antistollingsstudies?

3' educatie - Nov. 23, 2017 - WCN congres - Dr. John Eikelboom, Ontario, Canada
Naast informatie over werkzaamheid en veiligheid hebben studies met antistollingsmiddelen inzichten verschaft in het mechanisme van trombose en bloedingen. Dr. John Eikelboom noemt de 3 belangrijkste lessen.

WCN 2017 Naast informatie over werkzaamheid en veiligheid hebben studies met antistollingsmiddelen inzichten verschaft in het mechanisme van trombose en bloedingen. Dr. John Eikelboom noemt de 3 belangrijkste lessen.

Het belang van samenwerking in klinisch onderzoek

3' educatie - Nov. 23, 2017 - WCN congres - Dr. Jackie Bosch, PHRI, Ontario, Canada
Dr. Jackie Bosch legt uit waarom samenwerking in klinisch onderzoek zo belangrijk is. Behandelingseffecten kunnen beter worden vastgesteld in studies die wereldwijd worden uitgevoerd.

WCN 2017 Dr. Jackie Bosch legt uit waarom samenwerking in klinisch onderzoek zo belangrijk is. Behandelingseffecten kunnen beter worden vastgesteld in studies die wereldwijd worden uitgevoerd.

Combinatie van genetisch onderzoek en klinische familie-anamnese leidt vaker tot diagnose bij plotse onverklaarde hartdood

3' educatie - Nov. 24, 2017 - WCN congres
Najim Lahrouchi deed post-mortem genetisch onderzoek bij jonge mensen met plotse hartdood bij wie geen cardiale afwijkingen werden gevonden. Genetisch onderzoek verbetert de diagnose en ook vond hij genotype-fenotype-correlaties.

WCN 2017 Najim Lahrouchi deed genetisch onderzoek bij jonge mensen met plotse hartdood bij wie geen cardiale afwijkingen werden gevonden. Genetisch onderzoek verbetert de diagnose en ook vond hij genotype-fenotype-correlaties.

PCSK9 remming verlaagt de inflammatoire respons in FH

3' educatie - Nov. 24, 2017 - WCN congres 2017 - Dr. Sophie Bernelot Moens
Dr. Sophie Bernelot Moens (AMC, Amsterdam) spreekt over haar onderzoek, waarvoor zij de WCN Onderzoeksprijs 2016/2017 ontving. Zij toonde aan dat cholesterolverlaging leidt tot een lagere inflammatoire respons. Dit kan mogelijk meer benut worden voordat wordt overgegaan op behandeling met anti-inflammatoire middelen.

WCN 2017 Dr. Sophie Bernelot Moens kreeg de WCN Onderzoeksprijs 2016/2017 voor haar onderzoek waarin zij aantoonde dat cholesterolverlaging leidt tot een lagere inflammatoire respons. Dit kan mogelijk meer benut worden voordat wordt overgegaan op behandeling met anti-inflammatoire middelen.

Er is hoop voor de behandeling van HFpEF

3' educatie - Nov. 23, 2017 - WCN congres - Prof. dr. Carolyn Lam - UMC Groningen & Singapore
Prof.dr. Lam somt vijf mechanismen op waarin zij aangrijpingspunten herkent voor behandeling van patiënten met hartfalen met behouden ejectiefractie. Deze mechanismen worden momenteel getest als therapeutisch doelwit.

WCN 2017 Prof.dr. Lam somt vijf mechanismen op waarin zij aangrijpingspunten herkent voor behandeling van patiënten met hartfalen met behouden ejectiefractie. Deze mechanismen worden momenteel getest als therapeutisch doelwit.