Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

NHC | WILLEM BIRKENHÄGER AWARD

Dr. Jaap Joles

Willen Birkenhäger (1927-2013) was internist in het toenmalig Zuiderziekenhuis in Rotterdam, medeoprichter van het Nederlands Hypertensie Genootschap, en zeer gerespecteerde wetenschapper in het hypertensie vakgebied. Door pioniers als Willem Birkenhäger hebben we een sterke positie geclaimd en nog wordt er in Nederland veel hoogstaand onderzoek gedaan wat duidelijk is in de publicaties. Deze award is een oeuvreprijs die niet standaard elk jaar wordt uitgereikt, maar selectief door de commissie eens in de zoveel jaar wordt gekozen.

Dit jaar ging de award naar Jaap A. Joles. Hij is na een studie diergeneeskunde in Utrecht en promotieonderzoek, hoofd van het laboratorium Experimentele Nefrologie in het UMC Utrecht sinds 1995. Joles begon zijn presentatie ‘Van waarneming tot translatie: een mechanistische weg’ met het uitleggen waarom proefdieren noodzakelijk zijn bij het bestuderen van hypertensie in het lab. Ook al zijn er tegenwoordig veel nieuwe modellen die proefdieren kunnen vervangen, zoals ‘organ-on-a-chip’, er zijn toch proefdieren nodig om de effecten van variatie te bestuderen.

Hij besprak vervolgens de vier modellen die hij in zijn laboratorium gebruikt: chronisch monocausale hypertensie veroorzaakt door nitriet oxidase (NO) synthase inhibitie met oraal L-NNA, waarbij intra-arteriëleBP en zuurstofspanning met telemetrie kan worden gemeten, acute monocausale hypertensie inductie door intrarenaal phenol, LV hypertrofie vs. LV fibrose bij niertransplantatie en polyfarmacie bij renocardiaal syndroom type 4.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: