Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Verband tussen lage hsCRP en lager risico op nadelige CV uitkomsten in primair preventiecohort

Associations between very low concentrations of low density lipoprotein cholesterol, high sensitivity C-reactive protein, and health outcomes in the Reasons for Geographical and Racial Differences in Stroke (REGARDS) study

25 sep. 2018

Introductie en methoden

Daling van LDL-c is meermaals in verband gebracht met betere cardiovasculaire (CV) morbiditeit en mortaliteit in primaire en secundaire preventie. CV risico wordt hiermee vaak echter niet helemaal uitgesloten, zelfs wanneer LDL-streefwaarden worden behaald [1]. Het is geopperd dat het resterende CV risico het gevolg kan zijn van inflammatie [2].

In deze analyse van de REasons for Geographical And Racial Differences in Stroke (REGARDS) studie [3] werd de relatie tussen hoog-sensitiviteit proteïne (hsCRP), LDL-c en klinische uitkomsten onderzocht, in patiënten met vergelijkbare LDL-c niveaus en een hoog baseline 10-jaars risico (Framingham-CHD ≥10% of ASCVD ≥7.5%). REGARDS is een longitudinale cohortstudie die 30239 niet-hispanische zwarte of witte deelnemers includeerde, ouder dan 45 jaar tussen 2003 en 2007. Uitkomstmaten omvatten sterfte door alle oorzaken, incident coronairlijden (CHD) en incidente beroerte.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In een primaire preventiecohort was de combinatie van LDL-c ≥70 mg en laag hsCRP (<2 mg/L) geassocieerd met een lager risico op beroerte, CHD en CHD-sterfte, ten opzichte van mensen in dezelfde LDL-c-categorie maar met hoge hsCRP niveaus. LDL-c niveaus onder 70 mg/dL waren niet geassocieerd met beschermende effecten, in uiteenlopende analyses. Deze data onderschrijven het belang van inflammatoire processen in de pathogenese van CVD.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur Heart J

Deel deze pagina met collega's en vrienden: