Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Inuit mummies hadden gecalcificeerde plaque ondanks zee-dieet

Nieuws - 6 jan. 2020

Jonge Inuit mummies tonen tekenen van gecalcificeerde plaques, wat de aanwezigheid van atherosclerose suggereert ondanks hun zee-gebaseerde dieet en actieve leefstijl. CT beeldvorming toont bewijs van gecalcificeerde atheroma in drie van de vier bestudeerde jongvolwassen Inuit.

De HORUS studiegroep heeft eerder gerapporteerd dat atherosclerose zo’n 4000 v.C. al bestond, aangezien arteriële calcificatie werd gezien in 34 van de 137 gemummificeerde overblijfselen van drie continenten. Deze lichamen representeerden bevolkingen met uiteenlopende leefstijl en afkomst, maar omvatten gaan individuen op een primair zee-gebaseerd dieet rijk aan ω-3 vetzuren. Het is gehypothetiseerd dat hoge inname van ω-3 vetzuren uit zeedieren bescherming zou kunnen hebben geboden aan oorspronkelijke Groenlandse Inuit bevolkingen.

De HORUS studiegroep deed nu een case-serie van Inuit jager-verzamelaars mensen die 500 jaar geleden leefden, die een zee-gebaseerd dieet aten. De overblijfselen waren natuurlijk mummies: behouden met name door de koude omgeving. Ze werden ontdekt op het Groenlandse eiland Uunartaq in 1929. Op basis van spullen in het graf en kleding werd geschat dat ze rond 1500 werden begraven, in een tijd dat deze mensen waarschijnlijk vanuit kayaks met speren en pijl en boog hebben gejaagd op hun dieet van vis, vogels, zeezoogdieren en kariboe. De bestudeerde lichamen waren van twee mannen die overleden in de leeftijd van 18-22 en 25-30 en twee vrouwen van 16-18 en 25-30. Overblijfselen van de carotisarteriën, de thoracale en retroperitoneale aorta en de iliacale arteriën waren behouden in alle individuen.

Multidetector CT-beeldvorming van het hele lichaam toonde discrete regio’s van hoge-densiteit in een arteriële verdeling, wat werd geïnterpreteerd als gecalcificeerde atheroma. De aanwezigheid van atherosclerose ondanks hun intensieve leefstijl en zee-gebaseerde dieet is deels verbazingwekkend. De auteurs stellen dat een andere factor met een rol in de etiologie van atherosclerose in deze individuen onder andere rook van vuurtjes binnenhuis zou kunnen zijn, zoals gebruikelijk bij Inuit en andere oudere volkeren die ook atherosclerose ontwikkelden.

Vind het artikel van Wann et al. op JAMA Network Open

Deel deze pagina met collega's en vrienden: