Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Probiotica kunnen de bloeddruk verlagen

Literatuur - Khalesi S et al., Hypertension. 2014 - Hypertension. 2014 Jul 21

 
Effect of Probiotics on Blood Pressure : A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials

 
Khalesi S, Sun J, Buys N et al.
Hypertension. 2014 Jul 21. pii: HYPERTENSIONAHA.114.03469. [Epub ahead of print]
 

Achtergrond

Bloeddruk (BP) kan worden beheerst middels dieet- en leefstijlaanpassingen. Niet alleen wordt van vetarme diëten rijk aan fruit en groente en zoutarm gesuggereerd dat zij de BP verlagen [1-3], van dieetbestanddelen en supplementen zoals omega-3 vetzuren [4], knoflook [5] en groene thee [6,7] is ook gevonden dat zij bloeddrukcontrole verbeteren.
Probiotica zijn onderzocht voor mogelijke gezondheidsvoordelen in het verbeteren van het functioneren van het immuunsysteem [8] en het voorkomen van diarree [9,10]. Deze levende micro-organismen, wanneer in geschikte hoeveelheden geconsumeerd, kunnen ook de bloeddruk verbeteren via mechanismen zoals het verbeteren van het totaal cholesterol en LDL-c [11-13], het verlagen van bloedglucose en insulineresistentie [14,15] en het reguleren van het renine-angiotensinesysteem [16.17].
De effecten van probioticaconsumptie op BP hebben geen sluitende conclusie opgeleverd. Daarom werd een systemische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies uitgevoerd, op 9 studies die aan de criteria voldeden, met 543 deelnemers. 7 studies rapporteerden een dubbelblinde studieopzet, en één een single-blind ontwerp, en één rapporteerde niets over het blinderingproces. De bron, species en dosering van probiotica varieerde tussen de studies, met een totale dagelijkse dosis variëren van 109 kolonie-vormende units (CFU) tot 1012 CFU. Studieduur varieerde van drie tot negen weken.
 

Belangrijkste resultaten

  • 8 van de 9 studies rapporteerde een daling van SBP na probioticaconsumptie, met een gemiddelde daling variërend van 1.07 tot 14.10 mmHg, waarbij 5 studies een klinisch significante daling van SBP>5 mmHg meldden.
  • De meta-analyse van 9 studies gaf een significante daling van SBP van 3.56 mmHg (95%CI: -6.46 tot -0.66, P<0.01) na probioticaconsumptie, ten opzichte van de controlegroep. Statische heterogeniteit was groot tussen de studies (I2=89%, P<0.05).
  • Alle 8 van de 9 studies die veranderingen in DBP presenteerden, rapporteerden een daling na probioticaconsumptie (variërend van -0.9 tot -8 mmHg), hoewel deze daling in slechts twee studies statistisch significant is.
  • De meta-analyse van 8 studies gaf een significant verschil van -2.38 mmHg (95%CI: -3.84 tot -0.93, P<0.01) in gemiddeld verschil in DBP in vergelijking met de controlgroepen (I2=78%, P<0.05).
  • Er werd geen betekenisvolle relatie gevonden tussen de dagelijkse dosering van probiotica en de daling in SBP of DBP, hoewel een subgroepanalyse van studies met een dagelijkse dosis van >1011 CFU een significante daling in SBP en DBP liet zien, terwijl studies met een dagelijkse dosis van <1011 CFU dit niet lieten zien.

Conclusie

Deze resultaten laten zien dat consumptie van probiotica SBP significant kunnen verminderen met 3.56 mmHg en DBP met 2.38 mmHg, hetgeen vergelijkbaar is met een recent gerapporteerd effect van het verminderen van zoutinname met ,2 gram per dag. Deze daling is bescheiden, maar zelfs een kleine afname van de bloeddruk kan relevante voordelen hebben voor de publieke gezondheid en cardiovasculaire gevolgen. Daarom kunnen probiotica worden ingezet als mogelijk supplement om hypertensie te helpen voorkomen en om BP-controle te verbeteren. Toekomstige studies kunnen de specifieke effecten van verschillende producten, species en doseringen ophelderen.
 
Klik door naar dit artikel op Pubmed
 

Referenties

1. Whelton SP, Hyre AD, Pedersen B, et al. Effect of dietary fiber intake on blood pressure: a meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. J Hypertens. 2005;23:475–481.
2. He FJ, MacGregor GA. Effect of modest salt reduction on blood pressure: a meta-analysis of randomized trials. Implications for public health. J Hum Hypertens. 2002;16:761–770.
3. Appel LJ, Brands MW, Daniels SR, et al; American Heart Association. Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2006;47:296–308.
4. Colussi G, Catena C, Dialti V, et al. Fish meal supplementation and ambulatory blood pressure in patients with hypertension: relevance of baseline membrane fatty acid composition. Am J Hypertens. 2014;27:471–481.
5. Reinhart KM, Coleman CI, Teevan C, et al. Effects of garlic on blood pressure in patients with and without systolic hypertension: a meta-analysis. Ann Pharmacother. 2008;42:1766–1771.
6. Basu A, Du M, Sanchez K, et al. Green tea minimally affects biomarkers of inflammation in obese subjects with metabolic syndrome. Nutrition. 2011;27:206–213.
7. Hartley L, Flowers N, Holmes J, et al. Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2013;6:CD009934.
8. Moro-García MA, Alonso-Arias R, Baltadjieva M, et al. Oral supplementation with Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus 8481 enhances systemic immunity in elderly subjects. Age (Dordr). 2013;35:1311–1326.
9. McFarland LV. Meta-analysis of probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea and the treatment of Clostridium difficile disease. Am J Gastroenterol. 2006;101:812–822.
10. Szajewska H, Skórka A, Ruszczyński M, et al. Metaanalysis: Lactobacillus GG for treating acute diarrhoea in children. Aliment Pharmacol Ther. 2007;25:871–881.
11. Begley M, Hill C, Gahan CG. Bile salt hydrolase activity in probiotics. Appl Environ Microbiol. 2006;72:1729–1738.
12. Patel AK, Singhania RR, Pandey A, et al. Probiotic bile salt hydrolase: current developments and perspectives. Appl Biochem Biotechnol. 2010;162:166–180.
13. Guo Z, Liu XM, Zhang QX, S et al. Influence of consumption of probiotics on the plasma lipid profile: a meta-analysis of randomised controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21:844–850.
14. Li Z, Yang S, Lin H, et al. Probiotics and antibodies to TNF inhibit inflammatory activity and improve nonalcoholic fatty liver disease. Hepatology. 2003;37:343–350.
15. Tabuchi M, Ozaki M, Tamura A, et al. Antidiabetic effect of Lactobacillus GG in streptozotocin-induced diabetic rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2003;67:1421–1424.
16. Ong L, Shah NP. Release and identification of angiotensin-converting enzyme-inhibitory peptides as influenced by ripening temperatures and probiotic adjuncts in Cheddar cheeses. LWT-Food Sci Technol. 2008;41:1555–1566.
17. Seppo L, Jauhiainen T, Poussa T et al. A fermented milk high in bioactive peptides has a blood pressure-lowering effect in hypertensive ssubjects. Am J Clin Nutr. 2003;77:326–330.
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: