Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gebruik van het YEARS-algoritme in de diagnostiek van longembolie

24 nov. 2017 - WCN congres - Prof. dr. Menno Huisman, LUMC, Leiden
Prof. dr. Menno Huisman presenteerde namens Tom van der Hulle de YEARS-studie, waarin een diagnostisch algoritme voor het uitsluiten van longembolie werd onderzocht.

WCN 2017 Prof. dr. Menno Huisman presenteerde namens Tom van der Hulle de YEARS-studie, waarin een diagnostisch algoritme voor het uitsluiten van longembolie werd onderzocht.

Omega-3-vetzuursupplementen verminderen CV risico niet

8 feb. 2018 - Aung T, et al. - JAMA Cardiol 2018

Een grote meta-analyse toonde aan dat omega-3-vetzuursuppletie niet geassocieerd is met een vermindering van fatale en niet-fatale CHD en andere grote vasculaire events.

NTproBNP niveaus verschillen per ras, maar associatie van NTproBNP niveaus en mortaliteit niet

7 feb. 2018 - Bajaj NS, et al. - JAMA Cardiol. 2018

Gezonde zwarte volwassenen hebben significant lagere NTproBNP niveaus in vergelijking met witte individuen, maar dit was niet geassocieerd met een hoger sterfterisico bij zwarte individuen.

‘Metabool gezond obees’ blijkt toch niet zo gezond ten aanzien van CHD risico

7 feb. 2018 - Lassale C et al., - Eur Heart J, 2018

Een grote pan-Europese studie laat zien dat overgewicht en obesitas geassocieerd zijn met hoger risico op CHD, zelfs als een individu geen metabole afwijkingen heeft.

Wat is de toegevoegde waarde van GLP-1 receptoragonisten ten opzichte van de oudere glucoseverlagende middelen?

26 jan. 2018 - Amsterdam Symposium on vascular & metabolic disease 2018 - Dr. Erik Serné, Amsterdam
Dr. Erik Serné gaat in op het werkingsmechanisme van GLP-1 receptor agonisten en vertelt over de cardiovasculaire voordelen voor patiënten die al langer type 2 diabetes hebben.

Amsterdam Symposium on Vascular & Metabolic Disease 2018 Dr. Erik Serné gaat in op het werkingsmechanisme van GLP-1 receptoragonisten en vertelt over de cardiovasculaire voordelen voor patiënten die al langer type 2 diabetes hebben.

Associatie van bloeddrukvariabiliteit met CV risico is onafhankelijk van baseline CV risico

5 feb. 2018 - Mehlum MH, et al. - Eur Heart J 2018

Grotere BP variabiliteit is geassocieerd met een verhoogd risico op CV events bij patiënten met hypertensie, ongeacht het CV risico bij aanvang en er werden sterkere associaties waargenomen bij jongere patiënten en degenen met een lagere BP.

Nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van hemofilie

2 feb. 2018 - Dr. Michiel Coppens, internist AMC - Amsterdam Symposium on Vascular & Metabolic Disease 2018
Dr. Michiel Coppens sprak over 3 recente, belangrijke therapie-ontwikkelingen voor hemofiliepatiënten: factor VIII en IX preparaten, subcutane bypassing agents en gentherapie.

Amsterdam Symposium Dr. Michiel Coppens sprak over 3 belangrijke therapie-ontwikkelingen voor hemofiliepatiënten: factor VIII en IX preparaten, subcutane bypassing agents en gentherapie.

Hypertensie bij de alleroudsten

2 feb. 2018 - Amersfoort - Prof.dr. Majon Muller, VUmc Amsterdam - Hypertensie 2018
In de Amerikaanse SPRINT-studie waren veel kwetsbare ouderen geëxcludeerd. Prof.dr. Majon Muller schetste het advies volgens het addendum ouderen CVRM voor de behandeling van hypertensie bij kwetsbare en vitale ouderen.

Nationaal Hypertensie Congres 2018 In de Amerikaanse SPRINT-studie waren veel kwetsbare ouderen geëxcludeerd. Prof.dr. Majon Muller schetste het advies volgens het addendum ouderen CVRM voor de behandeling van hypertensie bij kwetsbare en vitale ouderen.

Comparative effectiveness of direct oral anticoagulants and warfarin in patients with cancer and atrial fibrillation

Shah S, Norby FL, Datta YH et al., Blood advances 2018

4 feb. 2018

Shah S, Norby FL, Datta YH et al., Blood advances 2018

Er is geen veilig niveau van roken als het gaat om CVD

1 feb. 2018 - Hackshaw A, et al. - BMJ 2018

Er bestaat geen lineaire relatie tussen roken en CV risico: roken van 1 sigaret/dag is geassocieerd met 30-50% van het extra risico op coronaire hartziekten en beroerte gezien bij het roken van 20 sigaretten/dag.

Rivaroxaban plus aspirine vermindert CV en ernstige nadelige been-events, maar verhoogt bloeding in patiënten met stabiele CAD en PAD

1 feb. 2018

Behandeling met een lage dosis rivaroxaban met aspirine resulteerde in een afname van ernstige CV events in vergelijking met aspirine bij patiënten met stabiele CAD en ernstige nadelige been-events bij patiënten met PAD.

Verhoogde hartslag in rust en veranderingen hierin in de loop van de tijd geassocieerd met ongunstige uitkomsten

1 feb. 2018 - Vazir A, et al. - JAMA Cardiol 2018
In een gemeenschapsgebaseerd cohort waren een hogere hartslag in rust en toenames in hartslag veranderingen in rust in de tijd geassocieerd met mortaliteit, incident hartfalen, myocard infarct en beroerte.

In een gemeenschapsgebaseerd cohort waren een hogere hartslag in rust en toenames in hartslag veranderingen in rust in de tijd geassocieerd met mortaliteit, incident hartfalen, myocard infarct en beroerte.