Patiënten met polyvasculair vaatlijden (PVD) hebben een zeer hoog cardiovasculair risico en behoeven intensieve lipideverlagende therapie. In deze post-hocanalyse (ORION-9, ORION-10 en ORION-11) werden de werkzaamheid en veiligheid van inclisiran onderzocht bij patiënten met en zonder PVD.
Drie experts gaan met elkaar in gesprek over het belang van snelle LDL-c-verlaging bij hoogrisicopatiënten en hoe streefwaarden beter en sneller behaald kunnen worden.
In een ORION-11 substudie verlaagde inclisiran LDL-c, non-HDL-c en apoB niveaus in een subgroep van hoogrisicopatiënten in een primaire preventiesetting met verhoogd LDL-c die maximaal verdraagbare statinetherapie kregen.
Een gepoolde analyse van ORION-9, -10 en -11 biedt vroege inzichten in de potentie van inclisiran om cardiovasculair risico te verlagen bij hoogrisicopatiënten met een verhoogde LDL-c-concentratie, terwijl gewacht wordt op resultaten van toegewijde CV-uitkomstentrials.
AHA 2022 Patiënten met een hoog CV-risico in ORION-1 werden uitgenodigd om deel te nemen aan een open-label uitbreidingsstudie met inclisiran - de ORION-3 studie. Wat is de 4-jaars werkzaamheid en veiligheid van inclisiran bij deze patiënten?
RCT’s onder volwassenen met HeFH laten zien dat behandeling met evolocumab niet leidt tot cognitieve disfunctie. Maar geldt dit ook voor kinderen met HeFH? Deze post-hocanalyse van gegevens uit de HAUSER-RCT-studie biedt meer inzicht.
De resultaten van deze studie met factoriële Mendeliaanse randomisatie zijn mogelijk van belang voor patiënten die een hoog HVZ-risico blijven houden ondanks behandeling met PCSK9-remmers.
De HAUSER-RCT-studie liet zien dat bij pediatrische patiënten met HeFH de behandeling met evolocumab gedurende 24 weken veilig is en LDL-c verlaagt, vergeleken met placebo. Maar hoe zit het met de veiligheid en werkzaamheid van evolocumab op de lange termijn in deze patiëntengroep?
Prof. Van Mieghem bespreekt de effecten van cholesterolverlagende medicijnen bij patiënten na een myocardinfarct en bij een acuut coronair syndroom en geeft een overzicht van de aanbevelingen uit de ESC-richtlijn.
ESC 2022 Aaram Omar Kader vertelt over de PENELOPE-studie, waarin het effect van een richtlijngestuurde aanpak op het behalen van de LDL-c-streefwaarde bij zeerhoogrisicopatiënten in Nederland werd onderzocht.
ESC 2022 In de open-labelverlenging van de FOURIER-trial bleef de LDL-c-reductie door evolocumab gehandhaafd. Bovendien was vroege behandeling geassocieerd met een aanhoudende toename van gunstige CV-effecten, inclusief CV-sterfte.
Er is geen direct vergelijkend onderzoek gedaan naar inclisiran, evolocumab, alirocumab, bempedoïnezuur en ezetimib bij patiënten met hypercholesterolemie en een verhoogd cardiovasculair risico die maximaal verdraagbare statinetherapie krijgen. Een netwerkmeta-analyse geeft mogelijk meer inzicht.