Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Schlingemann wint Diabetes Fonds prijs

Nieuws - 18 juni 2010


Schlingemann, AMC wint Diabetes Fonds Onderzoeksprijs


Professor dr. Schlingemann won vandaag de Diabetes Fonds Onderzoeksprijs: 50.000 euro voor meer onderzoek. Reinier Schlingemann (AMC Amsterdam) legde de basis voor een betere behandeling van oogproblemen bij diabetes. Een vakkundige jury onder voorzitterschap van prof. Gerlach Cerfontaine koos Schlingemann uit twee genomineerde kandidaten.

Twee genomineerde topwetenschappers presenteerden vandaag in het Centraal Museum in Utrecht hun werk. Naast prof. Schlingemann was ook prof. dr. Guy Rutten (UMC Utrecht) genomineerd.

De Diabetes Fonds Onderzoeksprijs werd voor de tweede keer uitgereikt en is een erkenning van onderzoek dat helpt het leven van diabetespatiënten te verbeteren. De prijswinnaar kreeg 50.000 euro voor onderzoek en een bronzen beeld van kunstenares Rini Dado.

Het was een moeilijke keuze voor de jury, want beide onderzoekers hebben belangrijke verbeteringen bereikt voor mensen met diabetes. Eigenlijk verdienden ze beiden de prijs. Uiteindelijk is voor Schlingemann gekozen met zijn baanbrekende werk voor de behandeling van slechtziendheid. Oogproblemen zijn voor veel mensen met diabetes een schrikbeeld: mensen die blind zijn zouden zelfs driekwart van hun resterende jaren willen opgeven om weer te zien, zo bleek uit onderzoek.

Schlingemann bedankte zijn hele onderzoeksteam, de jury voor het vertrouwen in het oogonderzoek en ook het Diabetes Fonds. "Al vijftien jaar steunt het Diabetes Fonds mijn onderzoek naar ogen. Dat is belangrijk geweest voor ons bereikte succes. Ik hoop dat we nog veel meer onderzoek kunnen doen. Want de missie van het Diabetes Fonds is dan wel 'diabetes de wereld uit', maar voor het geval dat dat niet zo snel lukt, is mijn motto: diabetische oogproblemen de wereld uit!"

De prijs van 50.000 euro wil Schlingemann besteden aan verder onderzoek naar de behandeling met medicijnen die vaatgroei en littekenvorming in het oog afremmen.

Bron: Diabetes Fonds

Deel deze pagina met collega's en vrienden: