Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk

Nieuws - 20 nov. 2010

Nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk

20 november 2010


ROTTERDAM - Een nieuwe methode om bloeddruk te verlagen door het gericht wegbranden van zenuwen rondom de nieren blijkt goed te werken. De resultaten werden gepresenteerd op het jaarcongres van de American Heart Association.

Bij mensen met een hoge bloeddruk zijn de zenuwen rondom de nieren ontregeld, waardoor de bloeddruk stijgt. Met een nieuwe methode worden deze zenuwen van binnenuit weggebrand. Chirurgen brengen via de liesslagader een catheter in die door middel van radiogolven (radiofrequente ablatie) de zenuwen wegbrandt en uitschakelt. Hierdoor stoppen de zenuwsignalen die de bloeddrukregulatie verstoren.

Uit de resulaten van een onderzoek naar deze methode blijkt dat zes maanden na de behandeling de bovendruk gemiddeld daalt met 32 mm kwikdruk en de onderdruk met 12 mm kwikdruk. Hiermee halveert het risico om binnen tien jaar aan hart- en vaatziekten te overlijden. 40 procent van de patiënten heeft na de behandeling geen hoge bloeddruk meer. Deze nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk is op de afdeling Radiologie in het Erasmus MC al bij meerdere patiënten met succes toegepast.

Levenslang slikken
Hoge bloeddruk is wereldwijd de belangrijkste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Bijna de helft van de Europeanen lijdt onder te hoge bloeddruk en bij een deel van de mensen slaat een behandeling met medicijnen niet aan. Die medicijnen moeten vaak levenslang geslikt worden en kunnen behoorlijke bijwerkingen hebben. Wereldwijd worden de kosten voor gezondheidszorg die direct gerelateerd zijn aan hoge bloeddruk geschat op 450 miljard euro.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: