Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

De eerste Wetenschapsprijs van de Hartstichting naar onderzoeker Kastelein

Nieuws - 17 jan. 2011

Prof. dr. J.J.P. (John) Kastelein ontving op 15 dezember 2010 de 1e Hartstichting Wetenschapsprijs ter waarde van € 1 miljoen. Kastelein is internist en hoogleraar inwendige geneeskunde in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Een internationale jury koos hem, omdat hij wereldwijd een groot stempel heeft gedrukt op onderzoek naar cholesterol, vetstofwisseling en slagaderverkalking.1e wetenschapsprijs Hartstichting naar prof Kastelein

Eerste wetenschapsprijs Hartstichting naar onderzoeker Kastelein.
Januari 2011
Klik op afbeelding voor interview

De prijs is uitgereikt in bijzijn van de Prins van Oranje. Kastelein gaat onderzoek doen naar genen die de kans op hart- en vaatziekten kunnen beïnvloeden.


Besteding Hartstichting Wetenschapsprijs
"Ik ben ontzettend vereerd deze prijs in ontvangst te mogen nemen," zegt winnaar prof. dr. Kastelein (1954). "Met het geld ga ik de komende tijd onderzoek doen naar extreme erfelijke afwijkingen die een relatie hebben met hart- en vaatziekten.

Ik heb jarenlang gegevens en erfelijk materiaal verzameld van patiënten en gezonde personen. Met het geld kan ik nu de genetische informatie van deze mensen gaan analyseren.

Ik hoop zo nieuwe genetische factoren te vinden die de kans op hart- en vaatziekten (extreem) vergroten of juist verkleinen. De ontdekking van deze genen maakt het mogelijk nieuwe medicijnen te ontwikkelen."


Belang van het onderzoek
Hoog cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hartinfarcten. Ongeveer 20% van het aantal nieuwe gevallen van hartziekten is toe te schrijven aan een verhoogd cholesterolgehalte.

Een afname van het cholesterolgehalte zorgt voor een daling van het risico op coronaire hartziekten tot 35%. Een grote vooruitgang, maar er valt nog veel winst te behalen.

Kastelein heeft genetische afwijkingen ontdekt in cholesterol en vetstofwisseling bij Nederlandse families met vroeg optredende hart- en vaatziekten. Deze ontdekkingen kunnen tot nieuwe behandelingen leiden die het aantal hartinfarcten nog verder zullen verminderen.

Over professor Kastelein
Het onderzoek van Kastelein richt zich op stoornissen die vroeg optredende hart- en vaatziekten veroorzaken en het ontrafelen van genen die deze stoornissen veroorzaken. Dit onderzoek geeft beter inzicht in het ontstaan van hart- en vaatziekten, en maakt het mogelijk om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.

Hans Stam, directeur van de Hartstichting: "Kastelein is een zeer succesvol onderzoeker. Een inspirerende man die zijn grote enthousiasme overbrengt op de vele nationale en internationale onderzoekers die hij aantrekt. Kastelein maakt echt het verschil in onderzoek naar hart- en vaatziekten. Hij is unaniem door de jury gekozen. De prijs is een stimulans om nieuwe erfelijke oorzaken van hart- en vaatziekten te ontdekken."

Kastelein is 1 van de oprichters van de afdeling vasculaire geneeskunde van het AMC.


Hartstichting Wetenschapsprijs
De Hartstichting Wetenschapsprijs is een prijs voor een internationaal erkend toponderzoeker die een zichtbaar grote wetenschappelijke bijdrage heeft geleverd aan innovaties in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

De prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Hij dient als stimulans voor kwalitatief, hoogwaardig en innovatief wetenschappelijk onderzoek om hart- en vaatziekten eerder op te sporen, beter te behandelen of te genezen.

Dat is de droom van de Hartstichting en daar strijdt de organisatie voor. Daarnaast reikt de Hartstichting de prijs uit als erkenning van inspirerend toptalent. De winnaar ontvangt € 1 miljoen voor onderzoek.

(Bron: De Nederlandse Hartstichting)

Deel deze pagina met collega's en vrienden: