Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Dossier dabigatran (Pradaxa)

Nieuws - 14 apr. 2011

Op 4 augustus 2011 is de EU registratie verleend voor de indicatie strokepreventie bij atriumfibrilleren. Deze registratie werd eerder verleend aan dabigatran in de VS, Australië, Canada en Japan. Klik hier voor de press release. Wanneer dabigatran voor deze indicatie in Nederland vergoed zal worden is nog niet bekend.

Op 14 april 2011 ontving dabigatran een positieve opinie van het Committee for medicinal products for human use (CHMP) dat de Europese registratieauthoriteit (EMA) adviseert over toekennen van indicaties aan geneesmiddelen, voor de indicatie strokepreventie bij atriumfibrilleren. Als de EMA dit positieve advies overneemt, kan dabigatran voor deze nieuwe indicatie geregistreerd worden.
Advies CFH (oktober 2009)

Bijgevoegd is een brief van het CFH, gericht aan minister Klink ten aanzien van nieuwe wetenschappelijke gegevens over dabigatran bij patiënten met atriumfibrilleren. Naar aanleiding hiervan hebben verschillende instanties contact gezocht met het CVZ. Men geeft aan in de brief dat dabigatran niet geregistreerd is voor de indicatie atriumfibrilleren.
Advies CFH (juli 2008)

De toepassing van dabigatran bij die patiënten levert een besparing op in de kosten van
thuiszorg, er is namelijk geen hulp nodig bij het injecteren. Die besparing weegt zeer
waarschijnlijk op tegen de geringe incrementele meerkosten.
Concluderend adviseren wij u om dabigatran op te nemen op bijlage 1B.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: