Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Evidence-based medicine strategieën leiden tot succes in STEMI

Nieuws - 28 apr. 2011

Achtergrond: Weinig informatie is bekend over de snelheid van implementatie van evidence-based therapieën in STEMI én het effect op de uiteindelijke overleving.
Methoden: Uit de RIKS-HIA registry werden data geanalyseerd: een Zweedse registratie waarin baseline-, behandelings- en klinische uitkomstgegevens over patiënten met acuut coronair syndroom worden vastgelegd.
Resultaten: Er werden 61238 patiënten met een eerste diagnose van STEMI geïncludeerd in de periode tussen 1996-2007.
In deze periode nam het toepassen van evidence-based strategieën toe, wat resulteerde in een toename van de vroege en late overleving bij deze patiëntengroep. Ook werd er een grote variatie gezien in het tempo waarin een evidence-based therapie werd geïmplementeerd.
Conclusies:
  Deze resultaten laten zien dat het gebruik van evidence based therapieën toeneemt, en suggereren dat de toepassing van deze strategieën samenhangt met een verbeterde overleving. Er is echter ook een grote variatie van de snelheid van implementatie van evidence-based therapieën tussen de verschillende klinieken.

1. Jernberg T, Johanson P, Held C et al. Association between adoption of evidence-based treatment and survival for patients with ST-elevation myocardial infarction, 1996-2007. JAMA 2011; 305:1677-1684.Deel deze pagina met collega's en vrienden: