Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe behandelrichtlijn van hypertensie bij ouderen

Nieuws - 2 mei 2011

Inleiding: Een nieuwe richtlijn van de 'American Heart Association' (AHA) en de 'American College of Cardiology Foundation' (ACCF) geeft nieuwe inzichten en aanbevelingen ten aanzien van de oudere patiënt met hypertensie. Waar vroeger de zorg bestond dat behandeling van hoge bloeddruk in de oudere patiënt zou kunnen leiden tot bijwerkingen, is nu de nieuwe boodschap dat het cardiovasculaire voordeel van de behandeling van hypertensie zich ook uitstrekt naar de oudere patiënt.
Methoden: Het document is mede tot stand gekomen door samenwerking tussen de 'American Academy of Neurology, American Society of Hypertension, en de European Society of Cardiology', en andere beroepsverenigingen.
Aanbevelingen: De auteurs bevelen een behandeling aan met één geneesmiddel in patiënten >80 jaar, gevolgd door en tweede geneesmiddel indien noodzakelijk om een systolische bloeddruk te bereiken van 140 to 145 mm Hg. Ook zeggen de auteurs dat een lage dosis thiaziden, calciumantagonisten en RAAS remmers de voorkeur genieten in de behandeling, naar dat de medicatie die de patiënt al gebruikt doorslaggevend zal zijn bij het maken van de uiteindelijke keuze. Voor patiënten met een leeftijd tussen de 65 to 79 jaar, wordt een targetbloeddruk onder de 140/90 mm Hg geadviseerd.Ook adviseert het comité van auteurs de behandeling te starten met de laagste dosis, en geleidelijk de dosis te verhogen op geleide van de respons van de bloeddruk.

Klik op onderstaande link om het gehele document te downloaden.

1. Aronow, WS, Fleg JL, Pepine CJ, et al. ACCF/AHA 2011 expert consensus document on hypertension in the elderly. J Am Coll Cardiol 2011; DOI:10.1016/j.jacc.2011.01.008.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: