Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

EMA beraadslaagt over pioglitazon

Nieuws - 13 juni 2011

Pioglitazon (Actos, Takeda) werd in een Franse studie verband gebracht met een verhoogde incidentie van blaascarcinoom. Het betreft een retrospectieve studie waarin pioglitazongebruikers werden vergeleken met niet-gebruikers.  In reactie op de resultaten van dit onderzoek hebben de Franse en Duitse registratieauthoriteit de markttoegang voor pioglitazon en pioglitazonhoudende geneesmiddelen gestaakt. Patiënten werd aanbevolen niet met pioglitazon te stoppen, maar hun behandelend arts te consulteren. De verantwoordelijke commissie van Europese registratieauthoriteit, the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) kondigde in maart 2011 aan een onderzoek in te stellen naar pioglitazon. Op dit moment worden alle beschikbare data door het CHMP geanalyseerd. Gedurende het onderzoek word door de EMA geen standpunt ingenomen over het gebruik van pioglitazon. De commissie vergadert in de week van 20 juni over dit onderwerp.

Klik hier voor de press release van de Europese registratieauthoriteit (EMA, juni 2011).

Deel deze pagina met collega's en vrienden: