Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

AHA consensus over triglyceriden en CV ziekte

Nieuws - 18 juli 2011

Achtergrond
Een verhoogd triglyceridengehalte in het bloed is geassocieerd met een verhoogde kans op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen. De American Heart Association (AHA) bracht recent een 'statement' (consensusverklaring) uit waarin beschreven wordt wat de huidige epidemiologie van hypertriglyceridemie is, welke oorzaken bekend zijn, en het effect van genetische achtergrond leefstijlmodificatie en lipidenverlagende therapie.

Methoden en aanbevelingen
Deze verklaring vult de bestaande AHA wetenschappelijke richtlijnen op dit gebied aan, welke bedoeld zijn om de algemene cardiometabole gezondheid te verbeteren. Het is niet bedoeld als een specifieke richtlijn maar zal van waarde zijn bij het Nationale Cholesterol Educatieprogramma waaruit specifieke richtlijnen zullen ontstaan.

Conclusies
Deze publicatie vanuit de AHA vat de belangrijke rol van triglyceriden in het lipidenmetabolisme en bevestigt dat triglyceriden niet direct atherogeen zijn maar een belangrijke biomarker zijn vanwege de associatie met atherogene restpartikels en apo CIII. Hoewel sommige familiaire afwijkingen van het triglyceridemetabolisme geassocieerd zijn met een verhoogd risico op pancreatitis wanneer de triglycerideniveau's hoger worden dan 1000 mg/dL, terwijl andere geassocieerd zijn met een verhoogd atherosclerotisch risico.
De volgende aanbevelingen worden gedaan:
  • Een optimaal nuchter triglyceridegehalte < 100 mg/dL als een parameter van metabole gezondheid en
  • het bepalen nietnuchtere triglycerideniveau's is van waarde om diegenen te detecteren met een hoog nuchtere triglyceridenniveau's
  • Een nietnuchter triglyceridenniveau < 200 mg/dL correspondeert met een normaal of optimaal triglyceridenniveau.
In dit statement worden aanbevelingen gedaan voor patiënten met hogere nuchtere triglyceridenwaarden, tot de zeer hoge (> 1000 mg/dL) voor verder diagnostisch onderzoek, leefstijl en (farmacologische) behandeling.

Klik onderstaand naar de link naar het artikel of onderstaand om de samenvatting te bekijken (slides).

1. AHA Scientific statement, Triglycerides and Cardiovascular disease. Circulation 2011Deel deze pagina met collega's en vrienden: