Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ESC Review 2011: Alle hoogtepunten door Nederlandse experts

Nieuws - 20 sep. 2011

Nederlands perspectief
 

Samenvattingen en hoogtepunten van de recente wetenschappelijke sessies van het congres van de European Society of Cardiology, die van 27 tot 31 augustus in Parijs werd gehouden. Nederlandse specialisten geven hun perspectief op de tijdens de ESC gepresenteerde ontwikkelingen.
  • Acuut Coronair Syndroom & Interventiecardiologie - Dr. J.M. ten Berg, cardioloog, St Antonius ziekenhuis, Nieuwegein
  • Hypertensie & Hartfalen   Prof. Y.M. Pinto, cardioloog, AMC, Amsterdam
  • Lipiden & atherosclerose  - Prof. J.W. Jukema, cardioloog, LUMC, Leiden
  • Hartritme stoornissen  - Dr. L.V.A. Boersma, St Antonius ziekenhuis, Nieuwegein
     

ESC highlights over combinaties van antistollingsmedicatie

Dr. Ten Berg, cardioloog, Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein, spreekt over Combinaties van antistollende medicatie en duale plaatjesaggregratieremmende therapie (DAPT) zoals op de ESC 2011 gepresenteerd werd.(5:34 min). Studies die besproken worden zijn de PRODIGY en de RELY studie.


ESC: Inzichten in lipiden/atherosclerose

Prof. J.W. Jukema, cardioloog, LUMC, Leiden geeft een update over het laatste nieuws zoals gepresenteerd tijdens de ESC op het gebied van lipiden en atherosclerose. (6:12 min).  De volgende geselecteerde onderwerpen worden besproken zijn ASCOT-LLA, dal-VESSEL en CORP.

ESC highlights rondom de ESC richtlijn NSTE-ACS en coronaire stents

Dr. Ten Berg, cardioloog, Nieuwegein, spreekt over de ESC richtlijn non-ST elevatie Acuut Coronair Syndroom (NSTE-ACS) zoals op de ESC 2011 gepresenteerd werd. Het betreft een vernieuwing van de richtlijn sinds 2007, In deze richtlijn komen alle aspecten van het management NSTE-ACS naar voren. Dr. Jurriën ten berg bespreekt de voornaamste nieuwe therapeutische aanbevelingen uit deze richtlijn. Daarnaast bespreekt hij de ontwikkelingen op het gebied van coronaire stents. (6:59 min). Studies die onder andere besproken worden zijn: OASIS-5, PLATO en EXAMINATION.

ESC: Hartfalen en Hypertensie nieuws

Prof.dr. Y.M. Pinto, cardioloog, AMC, Amsterdam spreekt over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hypertensie en hartfalen zoals op de ESC 2011 gepresenteerd werd.(9:21 min),  Onder meer besproken wordt:
- De rol van LVAD
- Sympathicusdenervatie voor de behandeling van hypertensie
- de EMPHASIS trial
- de STICH trial

ESC: Nieuwe inzichten in hartritmestoornissen

Dr. Boersma, cardioloog, Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein, spreekt over de ontwikkelingen binnen de behandeling en monitoring van hartritmestoornissen zoals op de ESC 2011 gepresenteerd werd. Dr. Lucas Boersma bespreekt de voornaamste nieuwe inzichten op het gebied van hartritmestoornissen.  (12:36 min). Studies die aan bod komen zijn: ARISTOTLE ,  ROCKET-AF,  ECOST & EVATEL

Deel deze pagina met collega's en vrienden: