Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ROCKET-studie: rivaroxaban vergeleken met warfarine bij AF

Literatuur - Patel MR et al, N Engl J Med. 2011;365:883-91.

Rivaroxaban versus warfarin in nonvalvular atrial fibrillation.


Patel MR, Mahaffey KW, et al; ROCKET AF Investigators.
N Engl J Med. 2011;365:883-91.


Samenvatting

Warfarine reduceert stroke bij patiënten met atriumfibrilleren, maar is lastig in gebruik. Rivaroxaban is een orale directe, specifieke factor Xa remmer, die eenmaal daags kan worden gegeven zonder dat de antistolling hoeft te worden bewaakt.
In de ROCKET studie werd rivaroxaban vergeleken met warfarine in patiënten met nonvalvulair AF en risico voor het krijgen van stroke. Rivaroxaban was non-inferieur aan warfarine voor de preventie van stroke en non-CNS embolie. Het was superieur aan warfarine zolang patiënten het middel namen.
In de intention-to-treat analyse was rivaroxaban non-inferieur aan warfarine; superioriteit werd echter niet bereikt. Het optreden van bloedingen en adverse events was gelijk; er waren echter minder intracraniële bloedingen en fatale bloedingen met rivaroxaban.

Primaire uitkomst (stroke of systemische embolie) per behandelingsgroep (per protocol analyse).Klik op afbeelding om te vergroten
Download als Powerpoint, zie rechterkolomAbstract


Background:
The use of warfarin reduces the rate of ischemic stroke in patients with atrial fibrillation but requires frequent monitoring and dose adjustment. Rivaroxaban, an oral factor Xa inhibitor, may provide more consistent and predictable anticoagulation than warfarin.

Methods:
In a double-blind trial, we randomly assigned 14,264 patients with nonvalvular atrial fibrillation who were at increased risk for stroke to receive either rivaroxaban (at a daily dose of 20 mg) or dose-adjusted warfarin. The per-protocol, as-treated primary analysis was designed to determine whether rivaroxaban was noninferior to warfarin for the primary end point of stroke or systemic embolism.

Results:
In the primary analysis, the primary end point occurred in 188 patients in the rivaroxaban group (1.7% per year) and in 241 in the warfarin group (2.2% per year) (hazard ratio in the rivaroxaban group, 0.79; 95% confidence interval [CI], 0.66 to 0.96; P<0.001 for noninferiority). In the intention-to-treat analysis, the primary end point occurred in 269 patients in the rivaroxaban group (2.1% per year) and in 306 patients in the warfarin group (2.4% per year) (hazard ratio, 0.88; 95% CI, 0.74 to 1.03; P<0.001 for noninferiority; P=0.12 for superiority). Major and nonmajor clinically relevant bleeding occurred in 1475 patients in the rivaroxaban group (14.9% per year) and in 1449 in the warfarin group (14.5% per year) (hazard ratio, 1.03; 95% CI, 0.96 to 1.11; P=0.44), with significant reductions in intracranial hemorrhage (0.5% vs. 0.7%, P=0.02) and fatal bleeding (0.2% vs. 0.5%, P=0.003) in the rivaroxaban group.

Conclusions:
 In patients with atrial fibrillation, rivaroxaban was noninferior to warfarin for the prevention of stroke or systemic embolism. There was no significant between-group difference in the risk of major bleeding, although intracranial and fatal bleeding occurred less frequently in the rivaroxaban group.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: