Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Postmenopauzaal statinegebruik en diabetesrisico

Literatuur - Arch Intern Med. 2012 Jan 10

Statin Use and Risk of Diabetes Mellitus in Postmenopausal Women in the Women's Health Initiative.


Culver AL, Ockene IS, Balasubramanian R, Olendzki BC, Sepavich DM, Wactawski-Wende J, Manson JE, Qiao Y, Liu S, Merriam PA, Rahilly-Tierny C, Thomas F, Berger JS, Ockene JK, Curb JD, Ma Y.

Arch Intern Med. 2012 Jan 10.

Achtergrond


Het gebruik van statines in primaire en secundaire preventie neemt door het succes van de behandeling enorm toe, in het bijzonder bij oudere mensen [1]. Bij een wijdverbreid gebruik worden ook de mogelijke risico’s meer zichtbaar, waaronder een toegenomen incidentie van diabetes mellitus. DM geassocieerd met het gebruik van statines lijkt vooral meer voor te komen bij oudere mensen, vrouwen en Aziaten [2-4].
Naar postmenopauzale vrouwen is nog onvoldoende onderzoek gedaan [5]. In deze studie werden data geëvalueerd van bijna 155.000 postmenopauzale vrouwen zonder diabetes (leeftijd 50-79 jaar) die tussen 1993 en 1998 deelnamen aan de Women’s Health Initiative. Bij recruitment gebruikte 7% van de vrouwen statines.

Belangrijkste resultaten

Het risico op diabetes is hoger dan in eerdere studies werd gesuggereerd – bij de vrouwen die statines gebruikten was het risico op diabetes met 48% toegenomen (95% CI 1.38-1.59). Hierbij maakte het niet uit welke statine werd gebruikt.

Statinegebruik op baseline?
Aantal patiënten
Aantal nieuwe gevallen van DM
Onaangepaste HR
Multivariate-aangepaste HR*
Ja
Nee
10834
143006
1076 (9.93)
9166 (6.41)
1.71 (1.61-1.83)
1 (referentie)
1.48 (1.38-1.59)
1 (referentie)

*HR aangepast voor leeftijd, ras, opleiding, roken, BMI, lichamelijke activiteit, alcoholgebruik, energie-inname, familiegeschiedenis van DM, gebruik van hormoontherapie, studie-armen en zelf-gerapporteerde cardiovasculaire aandoeningen op baseline

 

Conclusie

Een verhoogd risico op diabetes bij postmenopauzale vrouwen die statines gebruiken lijkt te berusten op een klasse-effect. Nader onderzoek naar type statine en dosering kan de achterliggende mechanismen mogelijk verder verduidelijken.

Statines zijn nog steeds zeer effectieve middelen om het risico op cardiovasculaire aandoeningen en stroke te verlagen. Wel moeten patiënten die statines gebruiken worden getest op diabetes en moeten artsen alert zijn op mogelijke symptomen.Abstract


BACKGROUND:

This study investigates whether the incidence of new-onset diabetes mellitus (DM) is associated with statin use among postmenopausal women participating in the Women's Health Initiative (WHI).


METHODS:

 The WHI recruited 161 808 postmenopausal women aged 50 to 79 years at 40 clinical centers across the United States from 1993 to 1998 with ongoing follow-up. The current analysis includes data through 2005. Statin use was captured at enrollment and year 3. Incident DM status was determined annually from enrollment. Cox proportional hazards models were used to estimate the risk of DM by statin use, with adjustments for propensity score and other potential confounding factors. Subgroup analyses by race/ethnicity, obesity status, and age group were conducted to uncover effect modification.

RESULTS:

This investigation included 153 840 women without DM and no missing data at baseline. At baseline, 7.04% reported taking statin medication. There were 10 242 incident cases of self-reported DM over 1 004 466 person-years of follow-up. Statin use at baseline was associated with an increased risk of DM (hazard ratio [HR], 1.71; 95% CI, 1.61-1.83). This association remained after adjusting for other potential confounders (multivariate-adjusted HR, 1.48; 95% CI, 1.38-1.59) and was observed for all types of statin medications. Subset analyses evaluating the association of self-reported DM with longitudinal measures of statin use in 125 575 women confirmed these findings.

CONCLUSIONS:

Statin medication use in postmenopausal women is associated with an increased risk for DM. This may be a medication class effect. Further study by statin type and dose may reveal varying risk levels for new-onset DM in this population.

Referenties

1. Mann D, Reynolds K, Smith D, Muntner P. Trends in statin use and low-density lipoprotein cholesterol levels among US adults: impact of the 2001 National Cholesterol Education Program guidelines. Ann Pharmacother. 2008;42(9):1208-1215.
2. Sattar N, Preiss D, Murray HM, et al. Statins and risk of incident diabetes: a collaborative meta-analysis of randomised statin trials. Lancet. 2010;375(9716):735-742.
3. Mora S, Glynn RJ, Hsia J, MacFadyen JG, Genest J, Ridker PM. Statins for the primary prevention of cardiovascular events in women with elevated highsensitivity C-reactive protein or dyslipidemia: results from the Justification for the Use of Statins in Prevention: an Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin (JUPITER) and meta-analysis of women from primary prevention trials. Circulation.2010;121(9):1069-1077.
4. Chan JC, Malik V, Jia W, et al. Diabetes in Asia: epidemiology, risk factors, and pathophysiology. JAMA. 2009;301(20):2129-2140.
5. Mills EJ, Wu P, Chong G, et al. Efficacy and safety of statin treatment for cardiovascular disease: a network meta-analysis of 170,255 patients from 76 randomized trials. QJM. 2011;104(2):109-124
.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: