Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gladde spiercellen in kleine nierarteriën cruciaal

Nieuws - 16 apr. 2012

Aandoeningen als hypertensie en diabetes zijn belangrijke risicofactoren voor nierfalen. Dit promotieonderzoek met diermodellen toont het belang aan van een goede werking van de gladde spiercellen van de intrarenale arteriën om nierschade bij deze aandoeningen te beperken.

Zowel een verminderde contractie van de intrarenale arteriën op angiotensine II en een duidelijke respons op intravasculaire druk (myogene constrictie) zijn in verband te brengen met een verminderde nierschade bij nierfalen veroorzaakt door hypertensie en / of diabetes.

Tevens lijkt de vasculaire functie, gemeten in een gezonde fase, de hoeveelheid proteïnurie of glomerulosclerose bij de daaropvolgende inductie van nierfalen te voorspellen. Klinisch kan dit van groot belang zijn, omdat het voorspellen van nierschade ook mogelijk lijkt te zijn als de vasculaire functie in vivo wordt gemeten - met behulp van een techniek genaamd intravitale microscopie.

Daarnaast lijkt het succes van nierbeschermende therapie afhankelijk te zijn van het handhaven of herstellen van een goede gladde spierfunctie. Remmers van het renine angiotensine systeem, in tegenstelling tot andere bloeddrukverlagende geneesmiddelen, behouden de vasculaire functie van de intrarenale arteriën en gaan nierschade bij hypertensie tegen. In een diabetes type 2 model blijft door behandeling met de DPP-IV remmer vildagliptine de renale myogene constrictie behouden, waardoor de glomerulosclerose vermindert bij een dosis die geen invloed heeft op glucosewaarden of andere metabole parameters.

De conclusie van het onderzoek is dat is de mate van vasculaire gladde spiercontractie in kleine nierarteriën cruciaal is voor het beperken van nierschade en het beperken van de progressie van nierziekte bij hypertensie en diabetes. Huidige medicamenteuze therapieën moeten worden geëvalueerd op hun vermogen om een gezonde functie van vasculaire gladde spieren te behouden.


Peter Vavrinec (UMCG Groningen en Comenius University, Bratislava) werd geboren in Bratislava, Slowakije in 1978 en studeerde farmacie in zijn geboorteplaats. Zijn promotieonderzoek werd verricht aan de afdeling Klinische Farmacologie van het UMCG en binnen onderzoeksschool GUIDE. De promotie aan de faculteit Medische Wetenschappen vond plaats op 26 maart 2012 in Groningen. Titel van het proefschrift is Myogenic constriction in renal failure - cause and therapy. Faculteit: Medische Wetenschappen Dr. Peter Vavrinec

Deel deze pagina met collega's en vrienden: