Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

John E. Deanfield: statines voor gezonde mensen

Nieuws - 11 mei 2012

Recentelijk is in het Journal of the American Medical Association een discussie ontstaan over het voorschrijven van statines aan gezonde mensen. Centraal staat de vraag: moet een gezonde man van 55 jaar die een bloeddruk heeft van 110 mm/Hg, een cholesterolwaarde van 6.46 mmol/l en niet familiair belast is eigenlijk wel statines nemen? Tevens is in het New England Journal of Medicine een beschouwend stuk verschenen over statines en het risico op diabetes. Links naar deze artikelen vindt u hieronder.


Prof. John E. Deanfield (University College, Londen) is voorzitter van de Joint British Society Guidelines voor hart- en vaatziekten. In bovenstaande discussie is Deanfield een uitgesproken voorstander van het tijdig voorschrijven van statines, die een hoeksteen vormen voor multifactoriële risicoreductie. Voor medicatie die aan grote groepen mensen wordt gegeven is het belangrijk de voor- en nadelen over een lange tijd te kunnen volgen, wat bij statines het geval is. De onderzoeksgegevens die we tot dusverre hebben spreken in hoge mate in het voordeel van statines.


Deanfield geeft drie goede redenen om statines te blijven voorschrijven.

  1. Het belang van een gezonde leefstijl moet natuurlijk altijd altijd worden benadrukt, maar de praktijk leert dat patiënten deze adviezen vaak niet opvolgen.
  2. Statines zijn een effectieve en veilige manier om zonder events een langer leven te leiden. Hoe langer je ze neemt, hoe beter de uitkomst.
  3. In discussies met patiënten moeten we de voordelen van cardiovasculaire risicoreductie niet alleen maar over een periode van vijf of tien jaar bespreken maar meer over de voordelen van cardiovasculair risico over de gehele levensduur

Statins: Is It Really Time to Reassess Benefits and Risks?
A.B. Goldfine New Eng J Med 10 mei 2012


Healthy Men Should Not Take Statins
R.F. Redberg & M.H. Katz JAMA 11 april 2012


Statin Therapy for Healthy Men Identifies as "Increased Risk"
M.J. Blaha, K Nasir & R.S. Blumenthal JAMA 11 april 2012

Deel deze pagina met collega's en vrienden: