Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gezamenlijke verklaring van EAS, IAS en NLA over CETP remming en HDL

Nieuws - 24 mei 2012

De ontwikkeling van dalcetrapib, een cholesteryl ester transfer protein (CETP-remmer), werd beëindigd op 6 mei 2012 door Hoffman-La Roche (Genentech) nadat de fase-III dal-OUTCOMES studie bij patiënten met acuut coronair syndroom geen significante vermindering van cardiovasculaire events liet zien [1]. In tegenstelling tot een eerdere CETP-remmer, torcetrapib, werden geen veiligheidsproblemen gemeld.

Hoewel dit resultaat teleurstellend is, heeft een uitgebreid programma van klinische studies en fundamenteel onderzoek om dalcetrapib te ontwikkelen nieuwe informatie verstrekt over de biologie van HDL in zowel mens- als diermodellen, en over CETP inhibitie als een reëel therapeutisch doelwit voor de verhoging van HDL-cholesterol. Verschillende andere CETP-remmers die de HDL-C waarden in een grotere mate verhogen dan dalcetrapib en daarnaast ook LDL-cholesterol significant verlagen en nieuwe middelen voor HDL-verhoging blijven in ontwikkeling door zowel belangrijke farmaceutische fabrikanten als biotechnologische bedrijven. We verwachten dat deze lopende onderzoeksinspanningen meer licht zullen werpen op de haalbaarheid van acute en / of chronische HDL modificatie als benadering om cardiovasculaire uitkomsten te verbeteren in patiënten met dyslipidemie en cardiometabole aandoeningen.

Het National Cholesterol Education Program in de Verenigde Staten [2] en de 2011 European Society of Cardiology / EAS richtlijnen voor het management van dyslipidemieën [3] benadrukken dat lage niveaus van HDL-cholesterol een sterke en onafhankelijke risicofactor vormen voor de ontwikkeling van voortijdige atherosclerose en cardiovasculaire aandoeningen; het meten van HDL-cholesterol moet worden gebruikt bij het voorspellen van het risico en het kiezen van doelen voor vermindering van LDL en niet-HDL cholesterol. Verder onderzoek kan een manier opleveren om HDL cholesterol te veranderen met een gunstig effect op de incidentie van hart- en vaatziekten.
  1. "Roche provides update on Phase III study of dalcetrapib." Roche press release, May 7, 2012; http://www.roche.com/media/media_releases/med-cor-2012-05-07.htm.
  2. ATP III Update 2004: Implications of Recent Clinical Trials for the ATP III Guidelines. JAMA, 2001;285:2486-2497.
  3. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. June 2011 Atherosclerosis. 2011 Jul; 217(1):3-46.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: