Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Statines even effectief in mannen en vrouwen?

Literatuur - Gutierrez J et al, Arch Intern Med. 25 juni 2012;172:909-919


Statin therapy in the prevention of recurrent cardiovascular events - A sex-based meta-analysis


Gutierrez J, Ramirez G, Rundek T, Sacco RL.
Arch Intern Med. 2012;172:909-919


Achtergrond

In de meeste statinestudies zijn voornamelijk mannen geïncludeerd. Er zijn tegenstrijdige resultaten over de voordelen verkregen bij vrouwen vergeleken met mannen in secundaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen.

In deze studie werd een op geslacht gebaseerde meta-analyse uitgevoerd, om te bepalen of statines een vergelijkbaar beschermend effect opleveren voor zowel mannen als vrouwen in het voorkomen van terugkerende cardiovasculaire gebeurtenissen. 11 secundaire preventie, dubbel-blinde, placebo-gecontroleerde werden studies geanalyseerd, waarbij 43, 193 patiënten werden geïncludeerd (11.229 vrouwen en 31.962 mannen).


Belangrijkste resultaten

  • Over het geheel genomen werd statinetherapie geassocieerd met een significante vermindering van de totale CV resultaten voor zowel mannen als vrouwen.
  • Voor sterfte door alle oorzaken en beroerte, bereikte het voordeel bij vrouwen geen statistische significantie.
Alle CV uitkomsten:
  • vrouwen: RR 0.81, CI 0.74-0.89
  • mannen: RR 0.82, CI 0.78- 0.85
Sterfte door alle oorzaken:
  • vrouwen: RR 0.92, CI 0.76-1.13
  • mannen: RR 0.79, CI 0.72-.87
Stroke:
  • vrouwen: RR 0.92, CI 0.76-1.10
  • mannen: RR 0.81, CI 0.72-0.92

Figuur 1

 
Alle cardiovasculaire gebeurtenissen (cardiaal en/of cerebrovasculair)


Conclusie

Beide geslachten hebben baat bij statines voor secundaire preventie van cardiovasculaire gebeurtenissen, maar bundeling van voldoende gegevens om te bewijzen dat er een statistisch significant voordeel is bij vrouwen lijkt een uitdaging.

Uitgenodigd commentaar [1]

"Het is misleidend om te focussen op het gebrek aan statistische significantie bij vrouwen. Het echte probleem is niet belangrijk, maar de vraag of de effectgrootte bij vrouwen wezenlijk verschilt van die bij mannen. Het effect op beroerte en mortaliteit door alle oorzaken bij vrouwen is in overeenstemming met het effect bij mannen. Statines werken net zo goed bij vrouwen als bij mannen."


Redactioneel commentaar [2]

"We moeten er niet vanuit gaan dat vrouwen hetzelfde zijn als mannen. Tenzij we de inclusie van vrouwen in klinische studies vergroten en sekse-specifieke gegevens rapporteren, zullen er nooit voldoende gegevens zijn om een optimale zorg voor al onze patiënten te bereiken."

Referenties

1. Taylor F, Ebrahim S. Statins work just as well in women as in men. Arch Intern Med. 2012;172:919-920
2. Redberg RF. Don’t assume women are the same as men: include them in the trial. Arch Intern Med. 2012;172:921


Abstract

Background:
The effect of statins on the prevention of cardiovascular events is well demonstrated. Whether this protective effect is equal for women and men remains less well established. Our objective was to evaluate if statin therapy is equally effective in decreasing recurrent cardiovascular events in women and men.

Data Sources:
Randomized clinical trials were searched in PubMed using as indexing terms (statins OR cholesterol lowering medications)AND(cardiovascular events OR stroke OR myocardial infarction OR cardiovascular death). Study Selection: We included randomized, doubleblinded, placebo-controlled trials evaluating statins for secondary prevention of cardiovascular events. Studies with an open-label design and observational studies were excluded.

Data Extraction:
The earliest citation was used to determine the characteristic of the studied population and the methodology. All subsequent citations corresponding to the trial were evaluated for outcome rates by sex.

Data Synthesis:
Eleven trials representing 43 193 patients were included in the analysis. Overall, statin therapy was associated with a reduced risk of cardiovascular events in all outcomes for women (relative risk [RR], 0.81 [95% CI, 0.74-0.89]) and men (RR, 0.82 [95% CI, 0.78- 0.85]). However, they did not reduce all-cause mortality in women vs men (RR, 0.92 [95% CI, 0.76-1.13] vs RR, 0.79 [95% CI, 0.720.87]) or stroke (RR, 0.92 [95% CI, 0.76-1.10] vs RR, 0.81 [95% CI, 0.72-0.92]).

Conclusions:
Statin therapy is an effective intervention in the secondary prevention of cardiovascular events in both sexes, but there is no benefit on stroke and allcause mortality in women.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: