Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hartslag in rust en optreden van hartfalen

Literatuur - Pfister R, et al. Eur J Heart Fail. 2012 Jun 26. [Epub ahead of print]

Resting heart rate and incident heart failure in apparently healthy men and women in the EPIC-Norfolk study


Pfister R, Michels G, Sharp SJ, Luben R, Wareham NJ, Khaw KT.

Eur J Heart Fail. 2012 Jun 26. [Epub ahead of print]


Achtergrond

Een verhoogde hartslag in rust wordt geassocieerd met de ontwikkeling van hoge bloeddruk en hart-en vaatziekten. Recente uitspraken van de European Society of Cardiology erkenden een toenemende hartslag in rust als een onafhankelijke risicofactor voor beide aandoeningen [1,2]. Hypertensie en hart-en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaken van hartfalen; van een verhoogde hartslag in rust is aangetoond dat dit geassocieerd is met een verhoogd risico van hartfalen bij patiënten met manifeste hart-en vaatziekten en in individuen uit de bevolking die risico lopen [3,4]. Het doel van deze studie was om de prospectieve associatie van hartslag in rust met het risico van het ontwikkelen van hartfalen te onderzoeken in een populatie van ogenschijnlijk gezonde mannen en vrouwen van middelbare leeftijd uit de EPIC-Norfolk populatie. De European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Norfolk is een prospectieve populatiestudie in 25 639 mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 39 en 79 jaar, woonachtig in Norfolk, Groot-Brittannië [5].

Belangrijkste resultaten

  • De HR voor hartfalen begint toe te nemen bij een hartslag in rust van ~ 60 slagen per minuut (Figuur 1).
  • Er was een plateau in de associatie van hartfrequentie in rust met hartfalen bij waarden hoger dan ~ 85 slagen per minuut, hetgeen niet duidelijk was wanneer deelnemers die op baseline bloeddrukverlagende medicatie gebruikten werden uigesloten.
  • Elke 10 b.p.m. toename van de hartfrequentie in rust ging gepaard met een stijging van 11% van het risico van hartfalen [HR 1.11, 95% betrouwbaarheidsinterval (BI) 1,05 tot +1,17] na multivariabele aanpassing, met een vergelijkbaar resultaat bij de deelnemers zonder baseline gebruik van bloeddrukverlagende medicatie (HR 1.12, 95% BI 1.04-1.20).

Conclusie

De hartfrequentie in rust binnen de normale range toonde een graduele associatie met het risico van hartfalen in ogenschijnlijk gezonde mannen en vrouwen, die niet werd gemedieerd door de vastgestelde associatie van de hartslag met vasculaire aandoeningen. Verder onderzoek is nodig om onderliggende mechanismen te onderzoeken.

Referenties

1. Mancia G, De Backer G, Dominiczak A, et al., The task force for the management of arterial hypertension of the European, Society of Hypertension, The task force for the management of arterial hypertension of the European, Society of Cardiology. 2007 Guidelines for the management of arterial hypertension: The Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J 2007;28:1462–1536.
2. Graham I, Atar D, Borch-Johnsen K, et al. European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: full text. Fourth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and other societies on cardiovascular disease prevention in clinical practice (constituted by representatives of nine societies and by invited experts). Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2007;14 Suppl 2:S1–113.
3. Diaz A, Bourassa MG, Guertin MC, Tardif JC. Long-term prognostic value of resting heart rate in patients with suspected or proven coronary artery disease. Eur Heart J 2005;26:967–974.
4. Kannel WB, D’Agostino RB, Silbershatz H, et al. Profile for estimating risk of heart failure. Arch Intern Med 1999;159:1197–1204.
5. Day N, Oakes S, Luben R, et al. EPICNorfolk: study design and characteristics of the cohort. European Prospective Investigation of Cancer. Br J Cancer 1999;80 Suppl 1:95–103.


Abstract

Aims Increasing levels of resting heart rate are associated with increased risk of developing hypertension and cardiovascular disease, and seem to play a role in the progression of heart failure. The shape of the association between resting heart rate and risk of developing heart failure has not been examined in healthy individuals of the general population.

Methods and results Hazard ratios (HRs) of heart failure comparing categories of resting heart rate [51-60 b.p.m. (reference), 61-70 b.p.m., 71-80 b.p.m., 81-90 b.p.m., and 91-100 b.p.m.] were calculated in apparently healthy men (9805) and women (12 321) aged 39-79 participating in the 'European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition' (EPIC) study in Norfolk. During a mean follow-up of 12.9 years, 1356 incident cases of heart failure occurred. In participants without potential heart rate-modifying medication, age- and sex-adjusted incidence rates of heart failure were 3.3, 3.7, 4.0, 5.1, and 5.5 per 1000 person-years for increasing categories of resting heart rate; compared with the reference category, HRs and 95% confidence intervals (CI) for increasing categories of resting heart rate were 1.08 (0.88-1.34), 1.17 (0.94-1.46), 1.39 (1.08-1.79), and 1.42 (1.00-2.03), respectively, in multivariable analysis adjusting for age, sex, body mass index, systolic blood pressure, prevalent diabetes, cholesterol concentration, social class, educational level, smoking, and physical activity. Within the reference range of resting heart rate (50-100 b.p.m.) each 10 b.p.m. increase was associated with an 11% increase in hazard of heart failure in multivariable analysis. The results did not change materially after adjusting for myocardial infarction and coronary heart disease events during follow up (1.12, 1.06-1.18).

Conclusion Resting heart rate shows a graded association with hazard of heart failure in apparently healthy men and women which is not mediated by coronary heart disease. Further study is needed to examine the underlying mechanisms.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: