Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ALDO-DHF: spironolacton in een nieuw jasje

Nieuws - 26 aug. 2012


Aldo-DHF: Aldosterone Receptor Blockade in Diastolic Heart Failure

Gepresenteerd door B Pieske (Graz, Oostenrijk) (principal investigator)


Expert opinie prof. dr. Yigal Pinto, cardioloog, Amsterdam: Er lijken nu opties te komen voor diastolisch hartfalen en verrassend genoeg vanuit de oudste cardiovasculaire medicamenten. Spironolacton had opvallende bloeddrukeffecten en misschien is dat wel de onverwachte kracht van deze gouwe-ouwe aldosteron antagonist.


Achtergrond

Steeds meer bewijs suggereert dat verhoogde aldosteron signalling een belangrijke rol in het ontstaan ​​en de progressie van diastolisch hartfalen (DHF) speelt. Aldo-DHF testte de hypothese dat aldosteron receptor blokkade met spironolacton de inspanningscapaciteit en de diastolische functie bij patiënten met DHF verbetert. Er werden 422 patiënten met symptomatische DHF gerandomiseerd naar spironolacton 25 mg/dag of placebo. De twee primaire eindpunten zijn veranderingen in de inspanningscapaciteit (piek VO2, spiro-ergometry) en van de diastolische functie (E / é, echocardiografie) na 12 maanden. Secundaire eindpunten omvatten effecten van spironolacton op extra parameters van inspanningsvermogen en de diastolische en systolische functie, neurohumorale activering, en de kwaliteit van leven.


Resultaten

• Spironolacton verbeterde de diastolische functie significant (significante afname in E/é, p<0.001), maar gaf geen verandering in maximale inspanningscapaciteit (peak VO2) na 1 jaar (p=0.81).

• Spironolacton leidde tot reverse cardiac remodelling en reduceerde linker ventriculaire hypertrofie (een belangrijk schadelijk gevolg van hypertensie en diabetes)(p=0.009).

• De niveaus van NT-proBNP werden verlaagd door spironolacton (p=0.03 na 1 jaar), evenals de systolische en diastolische bloeddruk.

• Andere parameters van inspanningsactiviteit verbeterden niet door spironolactonbehandeling en ook de NYHA klasse of kwaliteit van leven werden niet beïnvloed.

• Spironolacton was veilig en niet geassocieerd met ernstige adverse events.


Conclusie

In patiënten met hypertensie en diastolisch hartfalen kan een mineralocorticoïde receptorantagonist zoals spironolacton worden overwogen om de hartfunctie en de bloeddrukcontrole te verbeteren. Of deze effecten zich ook vertalen in een betere klinische uitkomst, wordt in de TOPCAT trial onderzocht.


NB

De Aldo-DHF studie is uitgevoerd in Duitsland en Oostenrijk. In de pan-Europese Ex-DHF studie, die ook in Nederlandse centra zal worden uitgevoerd, zal het effect van training op inspanningscapaciteit en diastolische functie in patiënten met diastolisch hartfalen worden onderzocht.

Klik hier voor de webcast met dr. Pieske - ALDO-DHF: misschien vervolg in Nederland
 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: