Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

GRACE: verlagen insuline glargine en omega-3 vetzuren het CV risico bij diabetes?

Literatuur - ESC München, Hot Line II, 27 augustus 2012


GRACE: Effects of Insulin Glargin and of Polyunsaturated Fatty Acids on Carotid Intima Media Thickness in High-Risk Diabetes
Gepresenteerd door: E Lonn (Hamilton, Canada) (principal investigator)


Achtergrond

GRACE (Glucose Reduction and Atherosclerosis Continuing Evaluation) is een substudie van de ORIGIN (Outcome Reduction with an Initial Glargine Intervention) studie, waarin het effect van insuline glargine en omega-3 vetzuren op de progressie van atherosclerose werd onderzocht aan de hand van jaarlijks uitgevoerd hoge-resolutie ultrasound onderzoek van de carotis gedurende 5 jaar en gedetailleerde nauwkeurige metingen van de intima media dikte van de carotis (CIMT).
Bij aanvang hadden patiënten een gemiddelde leeftijd van 63 jaar, meer dan 50% had een voorgeschiedenis van een MI, stroke of revascularisatie, 80% had hypertensie, 60% abnormale cholesterolwaarden en 10% rookte momenteel. Ongeveer 90% had type 2 diabetes en 10% had pre-diabetes.
De primaire uitkomst van de studie was verandering in maximale CIMT op 12 carotissegmenten; secundaire uitkomsten waren jaarlijkse veranderingen in de maximale CIMT voor de carotis communis en voor de carotis communis plus bifurcaties.

Resultaten

  • Insuline glargine had geen statistisch effect op de primaire uitkomst (verschil: 0.0030 ± 0.0021 mm/jaar; p=0.145)
  • Insuline glargine verlaagde de secundaire uitkomsten respectievelijk met 0.0033 ± 0.0017 mm/jaar; p+0.049 en 0.0045 ± 0.0021 mm/jaar; p=0.032
  • Omega-3 vetzuren hadden geen effect op primaire en secundaire uitkomsten
  • Insuline glargine verlaagde de nuchtere plasma glucose, HbA1C en triglyceriden significant; omega-3 vetzuren hadden geen significant effect op glycemie of lipidenniveaus.
  • Beide interventies waren veilig


Conclusie

Volgens prof. Lonn ondersteunen de resultaten de cardiovasculaire veiligheid van deze interventie. Mogelijk kan behandeling met insuline glargine gedurende langere tijd cardiovasculaire events voorkomen; al had in de ORIGIN studie insuline glargine een neutraal effect had op cardiovasculaire events gedurende 6,2 jaar.
Volgens prof. John Deanfield (cardioloog, University College London) blijkt uit deze studie dat voor reductie van cardiovasculaire events in patiënten met diabetes de aandacht beter gericht kan worden op therapieën waarvan bewezen is dat zij het cardiovasculaire risico verlagen (bloeddrukverlaging en verlaging van LDL-cholesterol).

Klik hier voor de webcast over de GRACE studie met prof. John Deanfield, cardioloog, University College London.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: