Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Kosteneffectiviteit van renale denervatie

Literatuur - Geisler BP, Egan BM, Cohen JT, et al. J Am Coll Cardiol. 2012 - J Am Coll Cardiol. 2012;():. doi:10.1016/j.jacc.2012.07.029

 

Cost-Effectiveness and Clinical Effectiveness of Catheter-Based Renal Denervation for Resistant Hypertension
Geisler BP, Egan BM, Cohen JT, et al. J Am Coll Cardiol. 2012;():. doi:10.1016/j.jacc.2012.07.029
 

Achtergrond
Resistente hypertensie is een verhoogde bloeddruk ondanks optimale behandeling met volledige doses van 3 antihypertensiva, met inbegrip van een diureticum. Hypertensie is de meest voorkomende risicofactor voor het ontwikkelen van hart-en vaatziekten (HVZ) (1,2) met cardiovasculaire en renale gevolgen op lange termijn, met een aanzienlijke belasting voor de gezondheidszorg (2).

Therapie-resistente hypertensie is een klinisch belangrijk probleem wat 13% van de populatie met hypertensie kan treffen (3). Katheter-gebaseerde renale denervatie (RDN) vermindert de sympathische renale en centrale tonus (4) en arteriële bloeddruk (5,6). Van deze behandeling is aangetoond dat het een zinvolle therapeutische benadering voor hypertensie kan zijn (7).

Doel van deze studie was om een decision-analytisch model te ontwikkelen om de lange termijn cardiovasculaire gevolgen te voorspellen en om de kosten-effectiviteit gebaseerd op de lange-termijn klinische effectiviteit van deze behandeling in vergelijking met standaard behandeling te beoordelen.


Belangrijkste resultaten

  • Renale denervatie verminderde cardiovasculaire mortaliteit met 30% en totale mortaliteit met 15% vergeleken met standaard therapie gedurende meer dan 10 jaar
  • De mediane overleving werd verhoogd van 17,07 tot 18,37 jaar
  • De voor kwaliteit gecorrigeerde levensverwachting steeg van 12,07 tot 13,17 voor kwaliteit gecorrigeerde levensjaren, wat resulteert in een incrementele kosteneffectiviteitsratio van 3.071 dollar / QALY.

Tabel 1. Lange-termijn relatief risico van adverse events met renale denervatie vs standaard van zorg

Event10-y relative riskLifetime relative risk
Stroke0.700.83
MI0.680.85
All coronary disease0.780.90
Heart failure0.790.92
End-stage renal disease0.720.81


Conclusie
Renale denervatie (RDN) voor resistente hypertensie is mogelijk kosteneffectief en kan op lange termijn klinische voordelen hebben (lagere cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit).Referenties
1. Fryar CD, Hirsch R, Eberhardt MS, et al. Hypertension, High Serum Total Cholesterol, and Diabetes: Racial and Ethnic Prevalence Differences in U.S. Adults, 1999–2006. NCHS Data Brief. Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics, 2010.
2. World Health Organization. Global Health Risks: Mortality and Burden of Disease Attributable to Selected Major Risks. Geneva, Switzerland: World Health Organization, 2009.
3. Persell SD. Prevalence of resistant hypertension in the United States, 2003–2008. Hypertension 2011;57:1076–80.
4. Schlaich MP, Sobotka PA, Krum H, et al. Renal sympathetic-nerve ablation for uncontrolled hypertension. N Engl J Med 2009;361:932– 4.
5. Krum H, Schlaich M, Whitbourn R, et al. Catheter-based renal sympathetic denervation for resistant hypertension: a multicentre safety and proof-of-principle cohort study. Lancet 2009;373:1275– 81. 6. Symplicity HTN-1 Investigators. Catheter-based renal sympathetic denervation for resistant hypertension: durability of blood pressure reduction out to 24 months. Hypertension 2011;57:911–7.
7. Symplicity HTN-2 Investigators, Esler MD, Krum H, Sobotka PA,et al. Renal sympathetic denervation in patients with treatment-resistant hypertension (The Symplicity HTN-2 Trial): a randomised controlled trial. Lancet 2010;376:1903–9.

 

 

Abstract

Objectives The purpose of this study was to assess cost-effectiveness and long-term clinical benefits of renal denervation in resistant hypertensive patients.,/p>

 

Background
Resistant hypertension affects 12% of hypertensive persons. In the Symplicity HTN-2 randomized controlled trial, catheterbased renal denervation (RDN) lowered systolic blood pressure by 32 23 mm Hg from 178 18 mm Hg at baseline.

Methods
A state-transition model was used to predict the effect of RDN and standard of care on 10-year and lifetime probabilities of stroke, myocardial infarction, all coronary heart disease, heart failure, end-stage renal disease, and median survival. We adopted a societal perspective and estimated an incremental cost-effectiveness ratio in U.S. dollars per quality-adjusted life-year, both discounted at 3% per year. Robustness and uncertainty were evaluated using deterministic and probabilistic sensitivity analyses.

Results
Renal denervation substantially reduced event probabilities (10-year/lifetime relative risks: stroke 0.70/0.83; myocardial infarction 0.68/0.85; all coronary heart disease 0.78/0.90; heart failure 0.79/0.92; end-stage renal disease 0.72/0.81). Median survival was 18.4 years for RDN versus 17.1 years for standard of care. The discounted lifetime incremental cost-effectiveness ratio was $3,071 per quality-adjusted life-year. Findings were relatively insensitive to variations in input parameters except for systolic blood pressure reduction, baseline systolic blood pressure, and effect duration. The 95% credible interval for incremental cost-effectiveness ratio was cost-saving to $31,460 per quality-adjusted life-year.

Conclusions
The model suggests that catheter-based renal denervation, over a wide range of assumptions, is a cost-effective strategy for resistant hypertension that might result in lower cardiovascular morbidity and mortality.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: