Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Vroege insulinebehandeling stelt diabetes uit

Literatuur - EASD 2012, Berlijn - EASD 2012, Berlijn


Patiënten met pre-diabetes of vroege diabetes type 2 met een verhoogd cardiovasculair  risico die behandeld werden met insuline glargine, hadden ongeveer drie keer meer kans om  HbA1c doelen te bereiken en te handhaven in vergelijking met standaard zorg gedurende een periode van 5 jaar (OR 2.98, 95% CI 2.67 - 3.32, P<0.001). Dit bleek uit een subanalyse van de ORIGIN (Outcome Reduction with Initial Glargine INtervention) trial.

Het gebruik van  insuline glargine was een onafhankelijke voorspeller voor het handhaven van de gemiddelde jaarlijkse HbA1c <6,5%-doelstelling gedurende 5 jaar, ten opzichte van de gebruikelijke zorg. Een lagere HbA1c-uitgangswaarde kon het bereiken van dit doel ook voorspellen.

Volgens onderzoeker prof. Matthew Riddle (Oregon Health & Science University, US) kan het geven van insuline in het begin van dysglykemie - of het nu een verminderde glucosetolerantie of vroege diabetes is – patiënten helpen om HbA1c streefwaarden gedurende langere tijd te bereiken. 

Onafhankelijk commentator dr. Thomas Bieber (Medical University of Graz, Oostenrijk) zette kritische kanttekeningen bij het concept dat diabetes kan worden voorkomen door met insuline te behandelen.

European Association for the Study of Diabetes

Referentie

Riddle MC, et al "Unpublished results from the ORIGIN trial" EASD 2012. (oral presentation)

Deel deze pagina met collega's en vrienden: